Medier portade och polisen på helspänn när Donald Trump åtalas

Ikväll klockan 20.15 svensk tid ska USA:s förre president upp i rätten i New York. Åtalet är historiskt: aldrig förr har en amerikansk president - tidigare eller sittande - åtalats för brott. Här är det senaste om dagens åtal.

Trump anländer till Trump Tower på Manhattan i New York på måndagen den 3 april. Enligt CNN mötte ex-presidenten två av sina advokater där.
Trump anländer till Trump Tower på Manhattan i New York på måndagen den 3 april. Enligt CNN mötte ex-presidenten två av sina advokater där.

Dagens åtal handlar om brott som Trump ska ha begått när han betalade pengar till den tidigare porrfilmstjärnan Stephanie Clifford. Betalningarna skedde under Trumps presidentvalskampanj 2016. Än så länge är åtalet hemligt, men idag får Trump reda på exakt vilka brott han åtalas för. Enligt uppgifter handlar det om bokföringsbrott, och CNN rapporterar att åtalet innehåller över 30 åtalspunkter.

Här är det senaste om Trumps dag i rätten:

Medier portade

Inga medier får vara på plats i rättssalen, men några fotografer får ta stillbilder innan förhandlingarna inleds.

Ny advokat

Trump har utsett ännu en advokat som ska försvara honom, och har nu tre försvarsadvokater.

Bilkortege

Trump kommer att anlända till domstolen på Manhattan i en bilkortege. Eftersom han är tidigare president körs den av Secret Service-agenter.

Borgmästarens varning

Åtalet mot Trump ogillas starkt av hans supportrar. Under en presskonferens på måndagen varnade New Yorks borgmästare Eric Adams för våldsamma protester i samband med domstolsförhandlingen.

– Vårt budskap till de bråkmakare som funderar på att komma till vår stad imorgon är enkelt: Behärska er, sa Adams på presskonferensen.

30 000 poliser

30 000 poliser står redo att gripa in om protester i samband med domstolsförhandlingen blir våldsamma. Tusentals demonstranter förväntas, och flera kvarter på Manhattan är avspärrade.

Trump väntas neka till alla anklagelser. Åtalet tros inte påverka hans rätt att ställa upp i preidentvalet 2024. Enligt sajten Real Clear Politics har stödet för Trump ökat starkt den senaste veckan.

Människor köar utanför domstolen på Manhattan i New York tisdagen den 4 april.
Människor köar utanför domstolen på Manhattan i New York tisdagen den 4 april.
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget