Med hopp om fred på jorden

Från och med idag börjar barn runtom i landet sälja årets majblomma. Årets blomma är gjord av 12-åriga Elsa och tillsammans med sin kompisar har hon idag börjat säljandet för hopp om en bättre värld.

Majblomman representerar jordklotet.
Majblomman representerar jordklotet.

Årets majblomma heter ”Fred på jorden” och är skapad av 12-åriga Elsa Schymberg. Hon vann med sin blomdesign klädd i grönt, blått och orange. Elsa Schymberg går i 6:an och hon berättar hur de blev frågade i klassen om man ville skicka in ett bidrag, och det ville hon.

 - Det känns kul och roligt att få börja sälja blomman, äntligen! Säger Elsa Schymberg.

Vad är Majblomman?

Den ideella barnrättsorganisationen arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Pengarna som samlas in går till ekonomiskt stöd, påverkan av beslut och finansiering av forskning. Forskningen kan man hitta på Majblommans hemsida. Ekonomiskt stöd menas med allt ifrån fotbollskor till en jacka.

Majblomman med namnet och budskapet fred på jorden
Majblomman med namnet och budskapet fred på jorden

 - Det gröna och blå står för jordklotet, det blå är vattnet och det gröna är gräset. Det orange är de katastrofer som sker i världen, säger Elsa Schymberg.

Vad gör Majblomman?

Liv Landell Major är pressekreterare hos Majblomman och berättar hur föreningen påverkar beslut.

- Vi tar emot olika ansökningar som kommer till oss. Exempelvis så driver vi just nu en opinion (lagförslag) att kollektivtrafiken ska vara kostnadsfri för alla under 18 år även efter skoltid, säger Liv Landell Major.

Detta gör de eftersom andra unga har skickat in önskan om förändring gällande kostanden i kollektivtrafiken.

- Man kan skicka en ansökning till sin lokala majblommaförening. Man fyller i en blankett och postar den.

Att vara volontär

Majblomman har cirka 4500 volontärer. Alicja Stefan är en av dem. Hon berättar i en intervju med Majblomman om varför hon valt att engagera sig.

 - Barn är framtiden och redan under uppväxten gäller det att skapa likadana förutsättningar för alla barn – på alla plan. Här vill jag bidra! Det fina med Majblomman är att det är just barn som tack vare insamlingen kan stötta andra barn, säger Alicja Stefan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget