Matvarujätten ICA utmanas av Coop

En pågående affär mellan Coop och Netto kan utmana ICA. Coop köper upp Nettos butiker i Sverige och stärker sin ställning på marknaden.

Huvuddelen av Nettos butiker ska behållas, ombildas till Coop och skyltas om.
Huvuddelen av Nettos butiker ska behållas, ombildas till Coop och skyltas om.

Nettos 163 butiker i Sverige ska omvandlas till Coop. Uppköpet innebär att den danska kedjan Netto lämnar den svenska marknaden. Coop växer och får större marknadsandelar. De kommer därmed att utgöra runt en femtedel av livsmedelsmarknaden. ICA förblir överlägset störst på samma marknad, med ungefär hälften av marknadsandelarna.

Efter att tidigare ha brottats med svaga siffror gjorde Coop en u-sväng 2015 och vände förlusten till vinst. Netto som också hade lönsamhetsproblem hittade till Coop. Enligt VD för Coop, Magnus Johansson, är tillväxten en nödvändighet för ett lyft av resultatet.

Coop butiker och Stormarknaders VD Christian Wijkström menar att Coop behöver stärka sig för att ge huvudkonkurrenten, Ica, en match. Enligt honom kan de drygt två tusen av Nettos anställda känna sig hyfsat säkra på sina jobb.

– Affären görs för att komplettera vårt nätverk. Huvuddelen blir kvar, säger han.

Konkurrensverket kommer nu att titta på affären mellan Coop och Netto. På grund av Nettos lilla andel på omkring två procent är det osannolikt att köpet inte kommer att bli av.

– Vi har anmält affären till Konkurrensverket och avvaktar nu deras process, säger Christian Wijkström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget