Mattefobi påverkar ungas framtid

Får du huvudvärk när det står matematik på schemat? Vill du hellre lägga dig ner och sova på bänken när det ska räknas algebra och funktioner? Svaret kan vara enkelt. Du kanske lider av mattefobi.

Siffror kan röra till det i skallen.

Hjärnforskning visar att svårigheter med matte kan vara fobiska, på samma sätt som att en person utvecklar fobier för spindlar eller ormar. Med ett instrument som läser av hjärnan har man sett att vissa ser mattetalet som fara, och reagerar med flykt. Då blockeras deras förmåga att lösa uppgiften.

Inställningen hos föräldrar, syskon och andra nyckelpersoner kan påverka mycket. Flera studier visar att den sociala miljön, till och med innan skoltiden, spelar stor roll för om man utvecklar mattefobi eller inte.

Stiftelsen Företagsam och Sensus studieförbund menar att problemet med mattefobi är omfattande och har negativa konsekvenser.

– Det är alltför många elever som varje år lämnar skolan med otillräckliga kunskaper inom matematik. Det påverkar många olika skeenden i deras liv när de ska göra matematiska bedömningar, säger Anders Johansson, Stiftelsen Företagsam och tidigare ombudsman på lärarförbundet.

Bo Sillén, också han från Stiftelsen Företagsam, menar att lösningen inte ligger i att bara traggla på med mer matte. Istället måste man se till elevernas individuella behov. Och det tidigt.

– Traditionellt bekämpas matematiksvårigheter med "more of the same". Barnen får räkna ännu mera, hemma och i skolan, vilket i många fall befäster en livslång matematikskräck. Forskningen visar att denna mattefobi är mätbar och utbredd men också att den kan lindras och botas. Ledorden är individualisering och tidiga insatser, säger han.

Den sjunde maj bjuds det in till webbseminarium, för att prata om mattefobi ur olika perspektiv. Budskapet är att det går att arbeta förebyggande, men också att fobin går att kurera.

Ditt mattebetyg kan kort sagt vara räddat, efter en smärre matematikterapi.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...