Matsvinn blir matlådor åt vårdpersonal i Stockholm

I september startade projektet Restauranglabbet med målet att skapa världens mest hållbara restaurang. Ett halvår efter uppstarten anpassar de sig efter rådande omständigheter och omvandlar nu matsvinn till matlådor åt sjukvårdspersonal.

Projektet Restauranglabbet hade knappt hunnit starta upp innan hälften av personalen tvingades sluta till följd av covid-19. För att klara sig och utnyttja sina befintliga tillgångar behövde grundarna tänka om.

– Vi har restaurangpersonal som sitter hemma, kök som står tomma, livsmedel som riskerar att passera sitt bäst före-datum samtidigt som sjukvårdspersonal jobbar dubbla arbetspass. Istället för att stänga ner ville vi försöka hjälpa till, säger Johan Gottberg, en av Restauranglabbets grundare till DN.

I mitten av mars gick Restauranglabbet ut med en förfrågan om donationer från privatpersoner för att kunna leverera matlådor till sjukvårdspersonal. Det nya initiativet fick namnet ”Call for Action – matstöd”.

– Vi gick och la oss och hade inga som helst förväntningar. När jag vaknade upp nästa morgon hade det kommit in en massa swish, ”herregud vi kör” tänkte jag, säger delägaren Pascal Granfeldt Saavedra till DN.

Restauranglabbet levererar nu omkring 100 matlådor om dagen som körs ut till sjukvårdspersonal i Stockholm. Verksamheten växer snabbt och nu ska Restauranglabbet även börja dela ut matlådor till utsatta familjer. Initiativet har spridit sig till andra restauranger som också har börjat leverera matlådor till vårdpersonal, enligt DN.

Sjuksköterskan Dunia Ali på Bromma sjukhus är en av dem som tagit emot matlådorna.

– När man jobbar och går hem så är man helt slut. Man känner sig uppskattad när någon faktiskt tänker på oss som jobbar i vården och vi kämpar på, säger Dunia Ali till DN.

Restauranglabbet gör matlådor på matsvinn.. Foto: TT
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget