Massaker i Mali – utländska styrkor kan vara inblandade

Malis landsbygd. Foto: Henrik Montgomery/TT
Malis landsbygd. Foto: Henrik Montgomery/TT

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) släppte idag en rapport som berättar om en massaker som ägt rum i Moura, Mali. 300 personer uppges ha blivit avrättade. Enligt vittnesmål kan utländska trupper ha deltagit i avrättningarna.

Händelserna ägde rum över fyra dar, mellan den 27-31 mars i år. Helikoptrar flög in över marknaden i staden Moura där islamistiska extremister befann sig. Ett 30-tal personer öppnade sedan eld mot helikoptrarna och panik utbröt på platsen. Elden besvarades och ett par av de utpekade extremisterna uppges ha blivit dödade på platsen.

Ett vittne berättar för Human Rights Watch att ännu fler helikoptrar senare anlände till platsen och landsatte soldater som blockerade in och utfarter från Moura. Därefter patrullerade militärerna i staden och tillfångatog personer. De som försökte fly vart skjutna uppger ett vittne. Fångarna fördes sedan till en plats öster om staden, där avrättningar ägt rum under följande dagar. Bland de avrättade fanns civila.

Frankrikes utrikesdepartement menar att ryska Wagnergruppen och malis armé ligger bakom avrättningarna.

Ryska legosoldater

I fjol anslöt sig ryska legosoldater från Wagnergruppen till Mali efter en statskupp. Wagnergruppen har tidigare fördömts för att gjort sig skyldiga till krigsbrott i bland annat östra Ukraina. Utvecklingarna i landet har gjort att försvarsmakten meddelar att de kallar hem svensk militär tidigare än tänkt.

Ryska samarbetet med Mali sedan några år tillbaka - är oroväckade.

Ingvar Sjöblom är universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan och har spenderat 7 månader i Mali. Han menar att det ryska inflytandet i regionen har förstärkts de senare åren.

– I ett större perspektiv går det att se en maktpolarisering i Afrika som liknar den som pågick under kalla kriget. Man får också komma ihåg att Afrika mer eller mindre är utestängda från handeln mellan EUs medlemsländer. Då vänder sig fler länder till BRIC för handel. Säger Ingvar Sjöblom till Läget.

Ledare för BRIC länderna, år 2010. Foto : Eraldo Peres / TT
Ledare för BRIC länderna, år 2010. Foto : Eraldo Peres / TT

– Tidigare ryska uttalanden om att råvarorna i Donbas området har strategisk betydelse för Ryssland talar sitt tydliga språk. Idag är det ingen som tvivlar på att ryska uttalanden om strategiska intresseområden är något som ska tas på största allvar. Massakern i Moura är fruktansvärd. De ryska folkmorden i Butja går knappt att finna ord för. Rysslands samarbete med Mali sedan några år tillbaka är oroväckade, säger Ingvar Sjöblom

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget