”Man super, knarkar och slåss”

När man tröttnat på pandemin i Sverige väljer folk att åka utomlands för att arbeta. På Kreta kan man nu uppleva en skärva av livet innan pandemin.

August Ackèr 20 år gammal.
August Ackèr 20 år gammal.

Det är många europeiska länder som välkomnar arbetande turister, ifall de redan har fixat anställning när de sätter sig på planet. August Ackèr 20 år, är en av svenskarna som tröttnade på pandemilivet och flyttade till Chania, Kreta i januari. Sen dess har han arbetat i telefonkundtjänst och skaffat vänner för livet.

– Livet i staden har varit fullständigt dött, man har knappt fått handla mat. När jag åker hem från jobbet som slutar 19 händer det att jag blir stoppad av polisen.

För nästan exakt ett år sen vistades August i Visbys nattliv. När han jobbade inom restaurang blev det mycket fest. Men när corona slog som hårdast mot både hans arbete och sociala liv lyckades han få ett jobb på Kreta.

– Jag behövde verkligen det här. Det var tufft att bo i Sverige när det sociala försvann och alla blev varslade från sina jobb, säger August Ackèr.

Den 28 april förändrades dock livet på Kreta. Från lockdown till att utelivet har öppnat upp och sen en vecka tillbaka kan man gå ut på barer. Han menar att det blev en stor kontrast från obligatoriskt munskydd och ett måste att be om lov för att få vistas utanför bostaden för exempelvis handling av livsmedel.

Festgatan i Chania utanför baren.
Festgatan i Chania utanför baren.

– Det började med att man kunde köpa drinkar och bärs, och fick dricka de utanför baren. Det är lite underligt att det är tvång på munskydd men man får köpa drinkar, säger August.

Utan musik på baren för att undvika dans och stoj flyttar festen ut på gatorna. August berättar att det är så fullt med folk att man knappt kan röra sig utanför baren. Trots att det var en måndag var folket ute på stan. När någons bergsprängare spelas på högsta volym eskalerade det.

– Vi festade till klockan 6 på morgonen. Man dansar, knarkar och slåss utanför barerna. Det är ofta slagsmål mellan grekerna och svenskarna, säger August.

Hans uppfattning av spridningen av corona på de grekiska öarna har varit låg jämfört med Sverige. August tror att mycket har att göra med de restriktionerna som inrättades.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget