Malaysia beslutar om att förbjuda plastpåsar

Malaysia är en av världen största plastproducenter. Landet har nu beslutat att förbjuda användning av plastpåsar 2025. Beslutet är en del av strategin för att minska användningen av engångsplast globalt.

Japan Malaysia Garbage. Foto: Vincent Thian/AP

Beslutet meddelas av Malaysias klimat- och miljöminister Nik Nazmi. Malaysia har bedrivit kampanjer för att minska antalet plast som används i landet. Detta genom striktare lagar och regler kring användningen av plastpåsar på lokal nivå i flera Malaysiska delstater. Vilket Nazmi säger har förberett befolkningen för förbudet av plastpåsar.

Plastpåsens minskning globalt

Malaysia är inte ensamma om att förbjuda plastpåsar. Många länder har infört helt eller delvis förbud på plastpåsar. Bland annat har länder som Kanada, Mexiko och Australien infört olika former av förbud. Förbuden på plastpåsar försöker att stoppa engångsplast från att hamna i naturen. Majoriteten av plasten återvinns inte utan hamnar i naturen eller på soptippar.

FN har beräknat att mängde plast som producerats de senaste 70 åren uppgår i 8,3 miljarder ton. Det motsvara ett ton per person.

Webbfråga Borde Sverige förbjuda plastpåsar

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget