Majoritet klar för uranstopp

Gruva Kiruna. Foto: Per Larsson/TT

Uran som används för att driva kärnkraftverk kan nu bli förbjudet att utvinna i Sverige. Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet kan nu komma att rösta för ett totalförbud för uranbrytning.

Ett omtvistat förslag kommer nu röstas igenom i riksdagen. Förslaget handlar om uranbrytning och ett förbud mot det. Förslaget ses av vissa som kontroversiellt då det kan skrämma utländska aktörer från gruvdrift i Sverige.

Regeringens säger att det finns en oro ute i landet för prospekteringen av uran.

-Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller uran, som är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet till Ekot.

De övriga i Alliansen säger nej

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ser förslaget som onödigt. Deras argument är att det inte finns några urangruvor i Sverige, det kan däremot skada landets rykte som gruvnation.

En invändning mot förslaget är att det kan komma att påverka andra projekt. Till exempel kan förslaget försvåra för utländska bolag som vill bryta litium eller kobolt som används till batterier och tekniska prylar.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget