Magdalena Andersson träffar Joe Biden

Sveriges statsminister Magdalena Andersson är på besök i Vita huset i sällskap med Finlands president Sauli Niinistö och träffar USA:s president Joe Biden.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en gemensam pressträff.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson under en gemensam pressträff.

Dagen efter att Finland och Sverige lämnat in sin Natoansökan begav sig Andersson och Niinistö till Vita huset för att träffa USA:s president. Under mötet ska man diskutera kriget i Ukraina och Turkiets motstånd mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.

”Mötet är en viktig säkerhetspolitisk signal till vår omvärld”, skriver statsminister Magdalena Andersson på sitt Instagramkonto från Washington DC.

Det kan ta uppemot ett år innan Sveriges och Finlands Natoansökningar godkänns och tills dess finns en rädsla för hur Ryssland ska agera. USA och flera andra länder har försäkrat att de ska stötta Sverige och Finland under den känsliga tiden.

Sverige och Finlands Natoansökan sätter ytterligare press på Ryssland. Det här glädjer dataingenjören Oleksandra Postavnicha. Hon växte upp i Ukrainas huvudstad Kiev, men bor nu i USA.

– Ett jättesteg framåt mot en värld utan terrorstater. Det kommer att öka pressen på Ryssland, säger Oleksandra Postavnicha till TT:s utsända, samtidigt som hon sveper sitt lands flagga om axlarna.

Sedan Rysslands angrepp mot Ukraina är hon en av dem som stått varje dag utanför Vita huset och manifesterat.

Oleksandra Postavnivha tillsammans med vänner manifesterar utanför Vita huset.
Oleksandra Postavnivha tillsammans med vänner manifesterar utanför Vita huset.

Under mötet mellan Andersson, Niinistö och Biden ska man även diskutera Turkiets motstånd mot Sveriges och Finlands Natoansökningar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att man inte kommer rösta ja till ett svenskt och finskt Natomedlemskap.

Turkiets kritik mot Sverige handlar om Sveriges syn på kurdiska organisationer, Sveriges kritik mot utvecklingen i Turkiet och att Sverige infört ett så kallat vapenembargo mot Turkiet. Det innebär att man inte inte får exportera krigsmaterial dit.

President Biden och USA:s utrikesminister Anthony Blinken har sagt att USA starkt stöttar ett finskt och svenskt Natomedlemskap.

USA anses vara de som har kraften att få Turkiet att ändra sig.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget