Macklemore inledde konsertsommaren på Grönan

Det är förväntan i luften när Gröna Lunds konsertsommar inleds. Tusentals besökare fyller nöjesparken under en ljummen majkväll och dansar och sjunger till hits som ”Thrift Shop” och ”Can't hold us”.

– Ni var de mest högljudda på hela min turné, ropar Macklemore ut till publiken.

Macklemore gav publiken en fest.
Macklemore gav publiken en fest.

Solens strålar glittrar i vattnet vid Skeppsholmsviken. Det är en tidig majkväll och 20 grader varmt. Ljudet av skrikande måsar som ciruklerar på den blåa himmlen smälter samman med skriken från bergodalbanor som dundrar förbi uppe i skyn. Gröna Lund har slagit upp dörrarna för säsongen och kön ringlar sig lång när årets konsertsommar ska inledas. Sommarens första artist är den amerikanska rapparen Macklemore, vars egentliga namn är Benjamin Haggerty. Han slog igenom i början på 10-talet med låtar som ”Thrift-Shop” och ”Can’t Hold us”. Sedan dess har han över 13 miljarder strömningar på Spotify och har gjort flera världsturnéer.

Publiken reserverade sin plats tidigt

Redan två timmar innan showtime är det fullt med förväntansfulla besökare runt scenområdet. De har slagit sig ner på marken för att äta medhavd picknick och samtidigt reservera en plats så nära scenen som möjligt. Lutade mot en av betongväggarna på högerkanten och med bra överblick över scenområdet står Kaspar Andersson (18) och hans kompis Erik. De har båda köpt Grönan-live passet som ger entré till sommarens över 40 konserter på nöjesparken. En bra deal, som brukade vara ännu bättre.

– Innan funkade kortet som inträdde alla dagar, nu är det bara till konserterna, säger Kaspar.

Killarna har redan ett ytterligare datum inskrivet i kalendern då de ska utnyttja konsertkortet, den 26:e Maj, då Bolaget kommer till Grönan.

Kvällens artist är uppskattad av killarna.

– Han är skön, en riktig rappare, säger Kaspar.

Den låten killarna ser mest fram emot att höra är ”Thrift Shop” och överlag är förväntningarna höga

–Jag tror det blir partaj, säger Kaspar med ett leende.

Kaspar (18) var en av de som var på plats tidigt inför konserten.
Kaspar (18) var en av de som var på plats tidigt inför konserten.

Närmare scenen mot ett av staketen har kompisarna Anna Askhagen (21) och Lisa Blomdahl (21) slagit sig ner i väntan på konsertens start. De var båda här när Macklemore senast spelade på Gröna Lund 2018. Den gången var de riktigt nöjda med showen.

– Vi hoppas att det blir lika bra denna gången, säger Anna.

De båda blickar ut över folkhavet.

–Vi känner oss lite gamla, säger de med ett skratt.

Många av besökarna närmast scenen är i tonåren. Entusiasm och förväntan ligger i luften.

Anna Askhagen (21) och Lisa Blomdahl (21) vilar fötterna i väntan på Macklemores konsert.
Anna Askhagen (21) och Lisa Blomdahl (21) vilar fötterna i väntan på Macklemores konsert.

En fest för 10 000 besökare

Strax efter klockan åtta är det proppfullt åt alla håll runt om scenen och ut i nöjesparkens alla riktningar. När Macklemore stiger upp på scenen till tonerna av låten “CHANT” från artistens senaste album möts han av ett öronbedövande vrål.

– Are you alive yet? sjunger den inspelade featuren av australiensiska Tones and I i låtens refräng.

– Vi är 10 000 personer här ikväll som ska ha en fest ihop! ropar Macklemore i micken efter första låten.

– Jag ser att det är många ungdomar här i publiken, kanske några som är på sin allra första konsert. Jag vill att detta ska bli den bästa upplevelsen möjligt, säger Macklemore.

Han ber sedan om att folk ska ta sina bilder och videos men sedan vara mer närvarande, dvs inte ha telefonen i vädret.

Den tanken förblir en utopi när nästa låt dundrar igång. Den välbekanta saxofonen i Thrift Shop agerar som en elektrisk stöt ut i folkhavet som besvaras med hundratals mobiltelefoner som riktar kameran mot scenen. Macklemore hoppar runt på scenen till refrängen “Im gonna pop some tags, only got 20 dollars in my pocket”.

Hjärtan i luften och dancebattle

Den exalterade stämningen blir senare något lugnare då Macklemore tar en minut och pratar om allas rätt till att få älska vem de vill. Macklemore är en av de få inom hiphop-sfären som är öppen supporter till HBTQ+ rörelsen och allas rättigheter oavsett sexuell läggning. Till pianot och trummorna i “Same Love” formar publikhavet sina händer till hjärtan som höjs upp i majkvällens skymmande himmel.

Hits som “These Days”, “Glorious” och “Summer Days” avlöser varandra innan kvällens mest publikfriande akt. Macklemore säger att han behöver två frivilliga från publiken för att delta i en dancebattle. En tonårstjej och en ung pojke väljs ut och tävlingen får en oväntad segrare. Pojkens mamma som följde med sin son upp på scen annonseras av Macklemore som vinnare till skratt och applåder.

Macklemore tackade publiken i en IKEA-inspirerad outfit.
Macklemore tackade publiken i en IKEA-inspirerad outfit.

Högljudd avslutning

Efter en dryg timmes konsert avslutas kvällen med högsta möjliga volymnivå. Den snabba takten till “Can’t hold us” dundrar ut genom högtalarna. Med händerna upp i luften studsar publiken låten igenom och Macklemore är imponerad efter låtens slut.

– Ni var de mest högljudda på hela min turné, ropar han ut innan han med sin ensemble tackar för kvällen. För Gröna Lunds besökare var det bara början på en lång konsertsommar som kommer välkomna artister som Jireel, Veronica Maggio och Miriam Bryant.

I de ringlande leden ut från nöjesparken är stämningen god. Ungdomar tjoar och vissa har tagit fram bärbara högtalare vars musik fortsätter att tonsätta stockholmskvällen.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget