Löfvén: ”Det är inte läge att slappna av än”

Efter dagens presskonferens meddelar statsminister Stefan Löfvén (S) att det inte går att lätta på coronarestriktionerna.

Statsminister Stefan Löfvén och kultur- och demokratiminister, samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind under onsdagens pressträff.
Statsminister Stefan Löfvén och kultur- och demokratiminister, samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind under onsdagens pressträff.

Idag onsdag höll statsminister Stefan Löfvén (S) en ny pressträff. Han förklarar att det fortfarande är en stor smittspridning i landet. Regeringen har därför bestämt att de tidigast kan lätta på restriktionerna den 1 juni. Löfvén betonar firandet av Kristi himmelsfärd endast ska ske med de närmaste. Om restriktionerna följs kan vi börja leva normalt i september.

– Det är bara tillsammans som vi kan ta oss ur den här krisen. Även om vi nu kan se en minskning på nationell nivå är smittspridningen kvar på en hög nivå, säger Stefan Löfvén.

Tidigare har regeringen gett folkhälsomyndigheten ett uppdrag att ta reda på när och hur landet kan gå tillbaka till en mer normal situation. Det ingår även att folkhälsomyndigheten ska ta reda på vad en ”normal situation” innebär. Det är inte säkert att en ”normal situation” innebär detsamma som det var innan pandemin.

Från och med den 1 juni kan kultur- och idrottsevenemang tillåta fler i publiken. I det här beslutet inkluderas också nöjen som tivoli. Regeln om max åtta personer slutar gälla. Då måste de istället kunna garantera att det är minst 20 kvadratmeter per besökare. Restauranger kommer också få ha öppet till klockan 22.30 från den 1 juni. Ställen som serverar alkohol måste sluta sälja från klockan 22.00.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten räknar med att förändringarna kan ske från 1 juni, men de poängterar att pandemiläget avgör vad som gäller.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget