Lidingös kommunalråd om skrotdykarna på ön

I samband med inspelningen av videon om skrotdykaren Jim Persson svarade Lidingö stads kommunalråd och ordförande för teknik- och fastighetsnämnden Carl-Johan Schiller (KD) på Lägets frågor.

Carl-Johan Schiller, (KD), kommunalråd och ordförande för teknik- och fastighetsnämnden i Lidingö stad
Carl-Johan Schiller, (KD), kommunalråd och ordförande för teknik- och fastighetsnämnden i Lidingö stad

De ideella dykarna Läget följde med under en dyktur vittnar om ett sop-kaos på botten runt Lidingö. Under tiden vi var med hittades bilbatterier, elsparkcyklar, bildäck och till och med en sänkt bil ett tiotal meter från land.

Har staden någon plan för att städa upp i Lidingös vattenmiljö?

– Ja, men miljöfrågorna kräver arbete på bred front. Det finns många problem, där nedskräpning är ett av dem. Det dykarna gör är fantastiskt, och vi ska försöka hitta ett samarbete som funkar, säger Carl-Johan Schiller.

Dykarna vill ha hjälp från Lidingö stad att hitta en plats där de kan sortera det miljöfarliga avfall de hittar. Finns några planer på att hitta en sådan lösning?

– Vi har erbjudit en plats som inte funkade för dem, men vi tittar på fler platser.

Den här uppställningsplatsen som ni erbjöd, varför fungerade inte den?

– Den låg lite fel, och det var lite för kort användningstid.

En av sakerna som kommunen inte tillät på den platsen var väl just hantering av miljöfarligt avfall?

– Vi vill också att det här ska gå att genomföra, men det säger ju sig självt att farligt avfall inte kan hanteras hur som helst utan det måste ske på ett korrekt sätt.

Men ni valde ändå att erbjuda en plats som inte var lämplig?

– Ja alltså det var tidigt i dialogen och vi sa den här platsen finns, funkar den? Nej, den funkar inte och då tittar vi vidare, säger Carl-Johan Schiller.

Dykarna genomförde efter Lägets granskning en "skrotkupp". Tilltaget blev mycket uppmärksammat på sociala medier. Efter kuppen har kommunalrådet Carl-Johan Schiller bjudit in dykarna till ett möte den 9 juni för att diskutera ett framtida samarbete.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget