Lavinfara i fjällen under påsklovet

Tio personer har omkommit i lavinolyckor under 2000-talet i Sverige.
Tio personer har omkommit i lavinolyckor under 2000-talet i Sverige.

Om du har åkt till fjällen för att åka skidor med familjen över påsklovet finns det anledning att vara försiktig. Igår omkom en man i 60-årsåldern i en lavin i Kebnekaisefjällen. Naturvårdsverket varnar nu för stor lavinfara i flera fjällområden.

Igår vid 14-tiden tappade en stor mängd snö sitt fäste och rullade ned för bergskanten vid Sielmatjåkka öster om Kungsleden, den populära vandringsleden i norra Lappland. Lavinen drog med sig en man från Norge som senare under dagen avled på sjukhus. Personerna som var med mannen försökte rädda honom, men det var för sent.

– Han fastnade under snön och hans sällskap drog upp honom och påbörjade livräddande åtgärder, säger David Levy, RLC-befäl vid polisen i Norrbotten.

När polisen fick höra om olyckan inleddes ett samarbete mellan Norges och Sveriges räddningstjänst. Ambulanshelikoptrar och hundar skickades till platsen.

– Det är ju en bra bit ut dit, så det tar ju alltid ett tag innan alla resurser är på plats, säger Levy.

Den 60-årige mannen var ensam om att dras med i lavinen.

Populära skidområden i farozonen

Naturvårdsverkets lavinprognos varnar för fler laviner i området kring Kebnekaise. På en femgradig skala ligger lavinfaran på den tredje nivån. Det betyder att skidområden som Björkliden, Riksgränsen och Abisko är farozoner.

Naturvårdsverket jämför lavinfaran med minfält. De varnar för att det inte går att inse var det är farligt eftersom ”minorna” ligger gömda i snön. Skidåkare råds därför att åka mycket försiktigt och undvika off-pist områden med större lutning än 30 grader. Det innebär att off-pist områden som är ungefär lika branta som svarta backar bör undvikas under resten av påsklovet.

SMHI varnar även för hårda vindar i norra Lapplandsfjällen. I eftermiddag och under kvällen väntas det blåsa 14-18 meter per sekund i kombination med snöfall. Allt över 14 meter per sekund klassas som kulingvarning.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget