Läser du innan du delar?

På nätet sprids en del fejkade nyheter. Tidningen Fokus har därför nyligen lanserat en tjänst som ger dig ett bevis på om du faktiskt läst en artikel eller inte.

Delar du ofta artiklar på sociala medier?
Delar du ofta artiklar på sociala medier?

Tidningen The Science Post publicerade i mars artikeln "Studie: 70 procent av Facebook-användare läser bara rubriken på vetenskapliga artiklar innan de delar". Artikel delades 67 000 gånger trots att den endast innehöll en rubrik, ingress och flera textrader av rent nonsens.

Om artikeln delades som ett skämt eller inte går inte att veta. Men enligt en studie från Columbia University 2016 delas 59 procent av alla artiklar utan att det klickas på. Det betyder att många delar efter att de bara läst rubriken.

En del texter skrivs i syfte att sprida lögner. Dessa artiklar brukar ofta spela på känslor finns för att sprida fejkade nyheter som skapar misstro mot exempelvis ett politiskt parti eller grupper i samhället.

För att undvika detta har tidningen Fokus nyligen lanserat en typ av "jag har läst artikel bevis"-tjänst på sin webbsida.

Tjänsten fungerar så att den räknar ut hur länge du befinner dig på sidan och hur snabbt du scrollar. Om du läser hela artikeln kommer du få ett bevis på det om du väljer att dela texten vidare på sociala medier.

Tjänsten finns och är gratis att använda för andra webbsidor. Än så länge är det däremot bara Fokus som använder sig av tjänsten.

Webbfråga Läser du hela texten innan du delar?

Visa resultat
Mer från: Nyheter
Mer från Läget