Larm från Folktandvården - brist på tandvård för barn

Hål i tänderna, behov av tandställning eller en rutinkontroll. 8 av 10 barn och ungdomar går till Folktandvården. Nu larmas det om brister som gör att barnen blir utan vård, men inte i alla regioner.

En barn som Folktandvården har hunnit med.
En barn som Folktandvården har hunnit med.

I var tredje region hinner Folktandvården inte med vård av barns tänder, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ytterligare en tredjedel uppger att de nästan inte hinner med. Personalbrist tycks vara orsaken. Det här riskerar att försämra tandhälsan på sikt, eftersom barnen med behov av hjälp inte får det.

Mer än 80 procent av alla personer upp till 23 går till Folktandvården. Det finns privata tandläkare som också har avtal med vissa regioner, men de behöver engagera sig mer för att alla barn ska få tandvård. Som det ser ut nu måste det göras ändringar för att det ska bli aktuellt, enligt Lars Olsson på medlemsorganisationen Privattandläkarna.

– Det som behövs är att man ändrar ersättningssystemet för barn- och ungdomstandvården så att den utgår från vårdens faktiska kostnader, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Bristen på personal skiljer sig åt i landet. När Läget tar kontakt med kommunikatören Kajsa Nilsson på Folktandvården Stockholm berättar hon att huvudstaden inte lider av någon brist, tvärtom.

“Det här skiljer sig mellan regionerna, där det i vissa regioner inte finns tillräckligt många tandläkare. I Stockholm har vi snarare lite för många tandläkare,” skriver hon på mejl.

Kajsa Nilsson menar att problemet måste lösas på högre nivå.

“Utmaningen är att få en jämnare fördelning av tandvårdspersonal och en jämlik tandvård för hela Sveriges befolkning. Men det är ingen specifik fråga för Folktandvården, utan för hela branschen och för politikerna.”

Förra veckan kom regeringen ut med att de vill ändra fördelningen av tandvårdsersättning, men gick inte in på vad det innebär för barntandvården.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget