Langaren berättar: ”Det är inte mitt ansvar”

Det är olagligt att sälja eller ge bort alkohol till personer under 20-år. Lagstiftning och åldersgräns leder till att unga söker sig till langare. Läget pratar med en langare om varför han gör det. Tonåringarna Tindra och Ivan berättar om deras syn på alkohol.

Felix heter egentligen något annat.
Felix heter egentligen något annat.

Felix är 20 år och langar alkohol. Han säljer i första hand till folk som han känner eller bekanta och deras vänner. Han började langa alkohol redan innan han själv kunde handla på systemet.

– Det var i första perioden av gymnasiet. Innan jämnåriga kunde gå på bar.

För honom är langningen ett sätt att tjäna snabba pengar och skapa kontakter. Felix berättar att han brukade köpa alkohol från äldre vänner. Det kunde det handla om lastbilar fyllda med flera 100 spritflaskor.

– Jag hade en granne som hade det hemma. Jag fick såklart betala lite extra, men sålde vidare det dyrare.

Däremot tycker han att det finns risker med att langa alkohol. Inte bara att han själv kan bli påkommen, utan också för minderåriga som får tag i sprit. Han menar att unga kan överskatta hur mycket alkohol de klarar av när det första som de dricker är sprit.

– Det är definitivt inte en bra sak. Det vet man själv att det inte var bra att börja dricka sprit innan annan alkohol. När man inte vet vad man klarar.

Trots det känner Felix inga större skuldkänslor för den olagliga handeln. Han vill inte ta något ansvar för hur väl någon annan hanterar alkohol.

– Jag känner att man själv inte tar det ansvaret.

Tindra, 17 år.
Tindra, 17 år.

Tindra är 17 år och har vid flera tillfällen köpt alkohol av langare. Hon berättar att hon tagit kontakt själv med flera olika langare.

–  Det kan till exempel vara äldre kompisar men också langare på Snapchat.

Hon tror det är svårt att utrota langningen helt och hållet. Hon menar särskilt eftersom att det är lagligt för en del av befolkningen och att många alkoholhaltiga drycker är så pass vanliga i vardagen.

Alkohol är en sådan socialt accepterad grej.

Enligt Tindra finns en del risker med langning, speciellt när det gäller smuggelsprit och konton på sociala medier som säljer alkohol. Hon berättar att i värsta fall kan det vara exempelvis träsprit man köper. Men Tindra är själv inte särskilt orolig.

–  Alkohol är ju egentligen den mest farliga drogen socialt. Men jag känner mig inte rädd så länge jag vet vart alkoholen kommer ifrån.

Men alla unga har inte koll på vad skillnaden mellan vanlig sprit och fulsprit är.

Vad är smuggelsprit och träsprit?

Smuggelsprit är alkohol som är köpt i ett land utanför Sverige men sedan säljs i Sverige. Det är olagligt att sälja alkoholen. Detta gäller även om det är till vänner eller bekanta. Alkohol från utlandet får enbart användas i privat bruk, det vill säga av privatpersoner som köpt alkoholen. Smuggling är straffbart med böter eller fängelse i högst två år enligt 3 § lagen (2000:1225).

Träsprit är alkoholen metanol och är inte drickbart. Levern kan inte bryta ned träsprit och två av tre dör eller får permanenta hjärnskador efter en metanolförgiftning.

Foto: Privat.

Ivan var 13 år när han började dricka alkohol. Idag är han 17 år. Han anser att det finns flera risker att dricka langad alkohol som ung.

– Man kan få i sig metanol framför allt tänker jag.

Han berättar att när han började dricka hade han själv ingen kunskap om alkohol. Det var inget som de hade pratat om i skolan ännu.

– När jag var 13 hade jag ingen aning. Då tänkte jag inte på riskerna och om jag hade stött på metanol hade jag inte vetat det.

Jag har bara haft tur.

Och tur har Ivan haft mer än en gång. Vid ett tillfälle drack han så mycket alkohol att han hamnade på en akutmottagning. Om hans kompis inte hade hjälpt honom kräkas hade han inte varit vid liv idag.

– Jag var nära på att dö för att jag inte visste riskerna.

Ivan tycker att svensk undervisning borde utgå från att alkohol är något som alltid kommer finnas. Han tycker alkohol bland unga behandlas som en tabu och att det borde fokuseras på hur man brukar det säkert.

– Alkohol har funnits lika länge som människor funnits. Det är något man förr eller senare kommer stöta på. Det behövs mer lärdom om ämnet från en tidig ålder.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget