Långa väntetider för körkortssugna

Även kötiderna för körkort har påverkats av pandemin. Säkerhetsåtgärderna har skapat brist på provtider och körlektioner och många unga tvingas vänta länge.

De som vill ta körkort i sommar kan vänta sig långa kötider. Genrebild.
De som vill ta körkort i sommar kan vänta sig långa kötider. Genrebild.

Sommaren brukar vara högsäsong för körkortsprov. Det är det även i år men på grund av pandemin och säkerhetsåtgärder är väntetiden för ett kunskapsprov lång. Samtidigt tar fler och fler unga körkort - en trend som ökat stadigt sedan 2011. För de många unga som hoppas ta körkort i sommar kan det bli svårt att hitta tider.

En som ser fram emot att få köra bil är Alva Sandell. Hon är 17 år och vill helst ta körkort så snart hon fyller 18 i höst.

– Jag är så avundsjuk på mina vänner som fyller tidigt och redan har hunnit ta körkort. Men de kan skjutsa mig så länge, berättar Alva Sandell och skrattar. Hennes yngre syster Agnes, 15 år, ser också fram emot att ta körkort men har några år kvar innan det är dags.

Alva bor i Stockholm och kan förlita sig på kollektivtrafiken för att ta sig runt men har ändå alltid velat ta körkort. Frihetskänslan, berättar hon, är den största motivationen. Men hon har märkt av svårigheterna som pandemin har fört med sig.

– Det har varit jättestruligt att boka körlektioner. Jag lyckades boka en men sen ställdes den in på grund av sjukdom. De enda tiderna som finns är mitt på dagen under skoltid så det känns lite jobbigt. Och det är ju så dyrt.

Alva och Agnes ser fram emot att ta körkort. Alva, till vä, har redan börjat övningsköra.
Alva och Agnes ser fram emot att ta körkort. Alva, till vä, har redan börjat övningsköra.

Med körlektioner, obligatoriska utbildningar och prov är kostnaden för att ta ett körkort högt. Snittpriset är 15 000 kronor. Regeringen vill nu göra det lättare för unga att ha råd att ta körkort och har därför utvidgat lånet för att ta körkort till unga mellan 19-20 år med en gymnasieexamen. Syftet är att stärka ungas ställning på arbetsmarknaden och bidra till förbättrade jobbmöjligheter.

Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) tipsar alla som gör sig redo för sina körkortsprov att vara väl förberedda. Ett eventuellt omprov gör väntetiden ännu längre.

Webbfråga Vill du ta körkort?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget