Läkarstudenter snabbare ut i jobb

Funderar du på att bli läkare? Då är du kanske nyfiken på regeringens nya förslag för läkarutbildningen.

De nya föreslagna reglerna föreslås börja gälla den 1 juli 2020.
De nya föreslagna reglerna föreslås börja gälla den 1 juli 2020.

Regeringen tar nu nästa steg i arbetet med att modernisera svensk läkarutbildning. För att snabbare få ut läkarstudenter i jobb föreslår man att ta bort Allmäntjänstgöringen (AT) från utbildningen och ersätta den med bastjänstgöring.

- Vi har ett stort problem i dag med att många läkarstudenter får vänta onödigt länge på en AT-plats. Genom att korta vägen till att bli färdig specialist får läkarna fler yrkesverksamma år som specialistläkare vilket är bra för vården, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Det nya förslaget vill göra bastjänstgöringen (BT) obligatorisk. Den ska fungera som en gemensam introduktion för alla studenter, innan de påbörjar en vidareutbildning för att bli specialister inom olika områden. Längden på bastjänstgöringen kan komma att variera, eftersom den ska bygga på att studenten uppnått vissa kunskapsmål.

Viktigt med modern läkarutbildning

Människor ska alltid ha tillgång till en bra vård, oavsett vem man är eller var man bor, säger minister för högre utbildning och forskning Helen Hellmark Knutsson.

- Därför är det viktigt att vi får en modern läkarutbildning på plats som rustar blivande läkare med verktyg, kunskap och kompetens som kommer att ge människor snabbare vård, bättre patientsäkerhet och i grunden en mer jämlik hälsa.

När föreslås förändringarna börja gälla? Den 1 juli 2020. De personer som redan påbörjat sin läkarutbildning före detta datum kommer inte beröras av de nya föreslagna reglerna.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget