Läget i Tyskland: under kontroll

Bilförare testas vid en "drive through"-testmottagning i Dresden.
Bilförare testas vid en "drive through"-testmottagning i Dresden.

Nu meddelar Tysklands hälsominister Jens Spahn att det nya coronavirusets utbrott är under kontroll tack vare restriktionerna som har gällt den senaste månaden.

En markant minskning av antalet insjuknande har synts i Tyskland och enligt Jens Spahn bevisar detta att restriktionerna, som för många av invånarna i landet inneburit att stanna hemma, har varit framgångsrika.

– Utbrottet är, idag, under kontroll och hanterbart igen, säger Jens Spahn och tillägger att vården än så länge inte har överbelastats.

Tysklands hantering av viruset

Nya siffror från Robert Koch-institutet, smittskyddsmyndighet i Tyskland, visar att en person i landet som bär på det nya coronaviruset i genomsnitt smittar 0,7 annan person, rapporterar TT.

Kunskapen om talet är betydelsefull för hur politikerna i ett land väljer att hantera virusets spridning. I Tyskland har åtgärderna för att stävja smittspridningen varit i form av flera restriktioner som exempelvis nedstängningar av skolor och företag.

Eftersom utbrott nu är under kontroll planerar den tyska regeringen att lätta på restriktionerna och från och med måndag kommer butiker med lokaler på upp till 800 kvadratmeter tillåtas att öppna på villkoret att dem följer uppsatta hygienregler. Den 4 maj öppnas även skolorna, rapporterar TT.

Vad gäller nu?

Regeln om att man inte får samlas mer än två personer, med undantag för familjer som bor i samma hushåll, kvarstår och stora evenemang kommer fortfarande vara förbjudna fram till 31 augusti.

När siffran låg på omkring 1,0 i onsdags underströk förbundskansler Angela Merkel att det fortfarande är viktigt att arbeta för en minskad smittspridning.

– Smittokurvan har planats ur, men den måste fortfarande hålla den linje som gör att den inte överbelastar vårt vårdsystem, säger Angela Merkel.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget