Kvinna pressade politiker på 65 000 – döms i tingsrätten

En kvinna döms för att ha pressat en manlig riksdagsledamot på pengar.

Men riksdagsledamoten utreds nu för sexköp efter att ha gett kvinnan pengar i samband med att de hade sex i hans lägenhet.

– Vi är nöjda med domen i stort, säger Björn Hurtig, mannens målsägarbiträde till TT.

Riksdagshuset i Stockholm. Riksdagsledamoten tar en paus från sina politiska uppdrag.
Riksdagshuset i Stockholm. Riksdagsledamoten tar en paus från sina politiska uppdrag.

En kvinna dömdes igår tisdag för utpressning och försök till utpressning i Stockholms tingsrätt. Straffet blir samhällstjänst och skyddstillsyn – och hon ska även betala tillbaka de 65 000 kronor hon pressade riksdagsledamoten på.

I slutet av december 2022 gav riksdagsledamoten kvinnan 5 000 kronor efter att de hade haft sex i hans övernattningslägenhet. Mannen säger att pengarna var till taxi och kvinnans hyra.

Pressad på 65 000 kronor

En annan kvinna som också hade följt med mannen hem hotade sedan med att sprida en bild från händelsen. Veckor efteråt kräver kvinnan pengar av riksdagsledamoten vid flera tillfällen. I början av februari får mannen nog och kontaktar Säkerhetspolisen. Då har han fört över 65 000 kronor.

Åklagaren menar att brottet borde klassas som grovt eftersom kvinnan har utnyttjat mannens ställning som riksdagsledamot. Det är däremot inte någonting som tingsrätten höll med om.

– Vi har konstaterat att bara för att han är en riksdagsledamot så räcker inte det för att det ska ha varit fråga om särskild hänsynslöshet, säger Anne Wartin, rådman vid Stockholms tingsrätt, till TT.

Själv misstänkt för sexköp

Riksdagsledamoten är även själv misstänkt för sexköp efter att ha gett kvinnan pengar. Särskilda åklagarkammaren, som utreder misstankar om brott som begåtts av bland annat poliser och riksdagsledamöter, har inlett en förundersökning.

– Vi har inga kommentarer till det i nuläget, säger Björn Hurtig, mannens målsägarbiträde, till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget