Kungens koja kritiseras

Ledningen på kungens sommarslott Solliden får hård kritik, och kanske böter, av Arbetsmiljöverket.

Kung Carl XIV Gustaf med en blå skyddshjälm.
Kung Carl XIV Gustaf med en blå skyddshjälm.

Arbetsmiljöverket, förkortat AV, är en myndighet som jobbar för att ingen ska skadas, bli sjuk eller dö på jobbet. Om en olycka händer på jobbet, till exempel om en maskin spårar ur, kan man anmäla det till myndigheten. Ibland gör AV inspektioner där de besöker arbetsplatser för att se om de duger.

När Arbetsmiljöverket gjorde en första inspektion på Sollidens slott förra hösten blev de missnöjda. De tyckte att det inte fanns några rutiner och att ledningen hade väldigt dåliga kunskaper om hur det är att jobba på slottet. Efter besöket ställde dem flera krav på verksamheten.

I februari gjorde de en till inspektion för att kolla hur det hade gått. Enligt AV är det fortfarande ingen på slottet som vet vad som ska göras, när det ska göras eller vem som har ansvaret. AV misstänker också att Solliden inte har rapporterat om alla olyckor som hänt på slottet.

Såhär ser Sollidens slott ut från luften.
Såhär ser Sollidens slott ut från luften.

Arbetsmiljöverket kräver nu att slottsledningen tar reda på vilka risker som finns på slottet och tar fram skriftliga rutiner senast den 31 juli. Annars hotar de med vite, en slags böter man kan få om man inte följer myndigheters beslut, på 50 000 kronor.

Hovets informationschef Margareta Thorgren kan inte förklara varför arbetsmiljöarbetet på Solliden är så dåligt.

– Det här arbetet pågår, och vi har haft information om det här en tid, säger Margareta Thorgren till TT.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget