I tisdags delade Henrik Wahlström ett inlägg på sin instagram med en skärmdump av två artiklar där den första artikeln visade en ung kvinna som dött till följd av sin anorexi och den andra om hur du på enklast sätt kan gå ner 10 kilo i vikt. I kommentarsfältet rasar folk över tidningarnas sätt att skriva om viktnedgång.
— Kvinnors jakt efter en perfekt kropp är något som pågått jämt, inte minst i tidningarna. Det finns knep och reklam för bantningsmedel i tidningar från 1870-talet. Det sjuka är att vi idag vet hur illa det får många att må, men det görs ändå reklam för det överallt, berättar Henrik Wahlström.
Elvira Jakobsson Potenciano, 16, och Cassandra Sundelin, 17, tycker att vissa artiklar om viktminskning ger en skev bild av vikt.
— Det känns som att man alltid ska tänka på vad man väger. Det kan ibland påverka en att känna att man måste gå ner i vikt, även om man inte ens är överviktig, säger Elvira.
— Det är inte alltid hälsosamma tips heller, det är mest fokus på att gå ner mycket och snabbt, säger Cassandra.
Emma Linna, psykolog och psykoterapeut, förklarar att media kan ha stor påverkan på unga då de är mer formbara i sina tankar och upplevelser.
— Tonåringar ska påverkas av omgivningen för att utvecklas som egna individer. Att exponeras från tidig ålder för ett visst kroppsideal påverkar ungas tankar och känslor och kan bidra till en negativ kroppsuppfattning. Konsekvenserna kan bli en ohälsosam fixering vid det egna utseendet, berättar hon för Läget.
Emma förklarar att artiklar om viktminskning kan fylla en funktion då övervikt och fetma är ett bekymmer, men att det är viktigt att problematisera och tydliggöra sammanhanget. Till exempel att i en artikel med viktminskningstips förklara vad som kännetecknar övervikt respektive normalvikt för att motverka eventuella negativa effekter hos läsaren.