Kritiserad skolplattform ratas - kostat över en miljard

Skolplattformen, som används av Stockholms skolor och vårdnadshavare, har varit föremål för hård kritik. Nu skrotas plattformen till förmån för en nya leverantörer.

– Vi har haft tid att tänka nytt och vara självkritiska, och vi känner oss trygga med den här förändringen, säger IT- och digitaliseringschefen Patrik Kärkkäinen.

Ny skolplattform påväg
Ny skolplattform påväg

Skolplattformen har sedan etableringen år 2012 fått utså kritik från olika håll. Under hösten 2018 uppmärksammade vårdnadshavare problem med säkerhetsläckor, vilket ledde till att Integritetsskyddsmyndigheten under 2020 granskade plattformen. Man kom då fram till att det fanns brister i säkerheten så allvarliga att myndigheten utfärdade en administrativ sanktionsavgift på fyra miljoner kronor mot utbildningsnämnden i Stockholm stad.

Brast i flera avseenden

Även Stockholm stad utförde en utredning om plattformen under 2020. Då kom man fram till att plattformen brustit i flera avseenden; bland annat i säkerhet, teknisk arkitektur samt möjlighet att tillgodose lärare och rektorers behov.

Olika skolformer - olika behov

Nu har man valt att byta ut Skolplattformen mot nya leverantörer. För tillfället är endast avtal för grundskolan tecknat, men enligt Patrik Kärkkainen förväntas samtliga skolformer ha en ny läroplattform till början av läsåret 2024. Kärkkainen förklarar att det har varit viktigt att ha separata upphandlingar för de olika skolformerna, eftersom de alla har helt olika behov.

– Vi har lyssnat på medarbetare, vad de har för krav och önskemål, och anpassat efter det i upphandlingarna.

Enbart en femtedel av kostnaderna

Enligt Kärkkainen kommer den nya plattformen bara kosta en femtedel av den totala kostnaden för Skolplattformen, som sedan etableringen ska ha kostat över en miljard.

Kärkkainen säger att anledningen till att Skolplattformen varit så pass kostsam  framför allt beror på att det varit en konsulttung organisation.

– Nu har vi istället byggt upp en egen organisation, och därav kunnat använda oss av intern kompetens.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget