Kritiserad skattereform slopad i Colombia, men oroligheterna kvarstår

Sen den 28:e april har flera protester mot det nya förslaget för en skattereform i Colombia  pågått runt om i landet. I söndags drog president Iván Duque tillbaka beslutet om skattereformen, men ilskan bland invånarna finns fortfarande kvar efter att protesterna blivit våldsamma.

En ung demonstrant håller upp en skylt där det står "Denna protest kommer inte sluta, för jag lever i skräck att min pappa ska bli mördad"
En ung demonstrant håller upp en skylt där det står "Denna protest kommer inte sluta, för jag lever i skräck att min pappa ska bli mördad"

Som många andra länder i Sydamerika har Colombias ekonomi blivit gravt påverkad av pandemin. Den nya skattereformen som presidenten Iván Duque velat införa som ett sätt att stabilisera Colombias ekonomi skulle innebära att taxan på vardagliga varor och tjänster skulle ökas. Samtidigt kommer stödet för de påverkade av pandemin fortfarande vara detsamma.

Detta förslag har upprört invånarna i landet och protester har pågått snart i en vecka. Nu har den nya skattereformen slopats och presidenten Iván Duque förklarar att reformen inte var det rätta sättet att lösa landets ekonomiska problem. Han förklarar dock att det kommer vara nödvändigt med en reform för att kunna lösa problemet.

Men ilskan hos Colombianerna finns fortfarande kvar och protesterna har nu utvecklas till protester över polisens agerande i deras försök att kontrollera veckans protester.  Detta då protesterna lett till flera döda och många skadade. Dödstalet ligger sen den 3 maj på 18 civila och en död polis. Folket fortsätter att protesterna mot landets andra problem som polisbrutalitet, arbetslöshet, och fattigdom.

Foto: TT

18-årige José Nuñes från staden Montería i Colombia förklarar att när han tänker på det som händer i hans land känner han för att gråta. Han har svårt att sova eftersom han bara kan tänka på det som händer.

– Det är väldigt allvarligt, det är som en massaker, säger han.

Han säger att istället för att förlita sig på traditionella nyhetsmedier används sociala medier för att visa vad det är som egentligen händer.

–Polisen mördar unga, men det står ingenting om det på nyheterna eftersom allt blir censurerat, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget