Kritik när Orbán möter Trump

Viktor Orbán har genomfört flera kontroversiella reformer. Kritiker menar att han steg för steg monterar ner den ungerska demokratin.
Viktor Orbán har genomfört flera kontroversiella reformer. Kritiker menar att han steg för steg monterar ner den ungerska demokratin.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán besöker under dagen USA:s president Donald Trump. Mötet kritiseras av både politiska motståndare och människorättsorganisationer.

De två ledarna kommer bland annat diskutera handel, cybersäkerhet och energi, uppger en av Vita husets pressekreterare.

Orbán är en av få EU-ledare som stödjer Donald Trump. Den ungerske premiärministern har bland annat visat sin uppskattning för Trumps antiglobalism och har hyllat presidenten som en ikon och ett fenomen.

Flera av Trumps motståndare ifrågasätter den ungerske ledarens besök. Bland annat har demokratiska politiker i ett brev uppmanat Vita huset att flytta fram mötet tills Ungern utvecklas i en mer demokratisk riktning och erkänner mänskliga rättigheter.

Politiska motståndare är inte de enda som riktar kritik mot besöket.

Människorättsorganisationer beskriver mötet som ett stort misstag. Det kan ses som ett stöd till en ledare som "framgångsrikt monterat ned demokratin" i sitt land, menar organisationen Human Rights First.

Enligt det amerikanska public service-bolaget NPR blir dagens besök Orbáns första formella möte med en amerikansk president på 20 år.

Uppdatering: Läget har kontaktat den svenska organisationen Civil Rights Defenders för en kommentar.

– Vi hoppas att allt fler får upp ögonen för situationen för civilsamhället och den demokratiska tillbakagången som sker i Ungern och runtom i världen, säger Goran Miletic, programchef för Europaprogrammet på Civil Rights Defenders.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget