Körkortselev godkänd på teoriprovet efter 66:e försöket

Öva både online och med körkortsböcker innan teoriprovet.
Öva både online och med körkortsböcker innan teoriprovet.

Allt fler kuggar teoriprovet. Uppemot var femte körkortselev måste skriva teoriprovet fyra eller fem gånger för att bli godkända. Men rekordet är 66 gånger.

Proven ska inte ha blivit svårare. Men allt fler elever är sämre förberedda. En del av de som kuggar tros skriva provet enbart för att fotografera det eller för att försöka memorera frågorna till nästa gång. Provet finns i många olika versioner vilket innebär att eleverna får ett nytt prov för varje försök, berättar Sydsvenskan.

I Lund lyckades 13% av körkortseleverna inte få godkänt vid tredje provförsöket. I Malmö låg andelen på över 20%.

Men den elev som håller rekordet på antalet failade teoriprov, klarade provet förra året efter 66 försök. Näst värst är den elev som klarade sitt teoriprov vid 29:e gången.

Läget har frågat Chanelle Nilsson, 18 år, som övningskör om hennes tankar inför teoriprovet:

– Jag är nervös över att kugga eftersom mina vänner har klarat det. Jag är mest rädd över att göra slarvfel och att det kommer vara ont om tid att läsa alla frågor noga. Just nu håller jag på att göra olika teoriprov på datorn och läsa in information via en mobilapp.

Victoria Hedlöf, 19 år, har kuggat teoriprovet en gång och uppmanar andra till att läsa frågorna noga.

– Jag hade bara ren otur, tror jag. Jag hade inte kunnat göra mer. Tips till andra är att plugga mycket, och börja plugga några veckor innan man skriver provet. Det är även väldigt viktigt att läsa frågorna noga eftersom många frågor är kuggfrågor, säger Victoria.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget