Kondomer prioriteras över mensskydd

Kondomer klassas som medicintekniska produkter, men det gör inte mensskydd. Det finns därför ingen överenskommelse inom EU kring vilken kvalité mensskydd bör uppnå. Detta kan få förödande konsekvenser.

Bindor är ett av de vanligaste mensskydden.
Bindor är ett av de vanligaste mensskydden.

Louise Klintner från Ekonomihögskolan i Lund håller för tillfället på med en doktorsavhandling om mensskydd. Klintner tänkte egentligen undersöka hur standarden för mensskydd uppdateras samtidigt som forskningen går framåt. Men hon insåg snabbt att det inte finns någon standard överhuvudtaget för mensskydd.

Mensskydd klassas inom EU som vanliga konsumentprodukter - därmed faller det under generella produktsäkerhetsdirektivet. Det betyder att varor som erbjuds konsumenter ska vara säkra att använda. Trots detta så finns det ingen lagstiftning som gäller standarden på mensskydd.

Konsekvenser som följer

En av konsekvenserna som blir av detta är att utbudet av olika varianter av mensskydd inte är särskilt brett.

- Nya aktörer som vill ta sig in måste uppfinna hjulet på nytt. Om man vill sätta en bra, miljövänlig produkt på marknaden så blir det väldigt dyrt och tar lång tid. Men om man inte bryr sig är det jättelätt, säger Klintner till TT.

Oklart om infektioner beror på mensskydd

En annan eventuell risk som Klintner ser med bristen på kvalitetskrav är att vi inte vet ifall mensskydden resulterar i underlivsbesvär.

- I och med att vi vet så lite om vad som finns i mensskydden så vet vi inte vad de får för effekter i våra kroppar. Det är många som lider av underlivsbesvär, men i och med att vi inte har koll på vad som finns i våra mensskydd, så vet vi inte heller om det finns en koppling däremellan, säger Klintner.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget