Säg att du fått en massa pengar genom något brottsligt. När du spenderar dem kommer myndigheterna förr eller senare att fråga var de kommer ifrån. Du behöver ett bra svar.
Penningtvätt handlar om att få pengar från illegala verksamheter att se ut som de kommer från en laglig källa.
Begreppet penningtvätt har sitt ursprung i att amerikanska gangstrar på 1920-talet köpte upp tvättomater. De manipulerade bokföringen så att det verkade som att tvättomaterna gick med stora vinster och plockade sedan ut sina smutsiga stålar, skattade och rena.
Hur går det till?
Dagens ekonomiska brottslighet har ett mycket större pengaflöde än smugglingen på 20-talet. Det skulle ju se konstigt ut om en tvättomat gick med miljonvinster.
Kruxet är att få in pengarna i bankernas system.
Ett vanligt sätt att göra detta är att sätta in mindre summor på flera olika bankkonton. Pengarna flyttas sedan mellan olika banker och olika länder. För varje transaktion kommer pengarna ett steg längre bort från den ursprungliga källan, de blir svårare att spåra.
När pengarna kommit tillräckligt långt ifrån sitt ursprung kan de plockas ut till exempel i form av vinster eller lön.
Regler
För att försvåra denna process finns den så kallade Penningtvättslagen. Den reglerar hur pengar får flyttas och enligt den är bankerna tvungna att motverka penningtvätt.
Bankerna förväntas ha koll på sina kunder. Utifrån vad de vet om kunderna ska de göra en riskbedömning och anpassa sina åtgärder efter denna.
Det är därför du får så många frågor när du öppnar ett konto eller gör en större överföring.
Vad har Swedbank gjort?
SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade i februari uppgifter om misstänkt penningtvätt hos banken. Ett 50-tal kunder som identifierats som högrisk har flyttat 40 miljarder kronor genom banken.
Swedbank anklagas alltså för att ha brustit i sitt arbete mot penningtvätt.
Vill du läsa mer om penningtvätt kan du göra det här.