Koll på läget: Så funkar valet i USA

76-åringen kommer ställa upp som kandidat för demokraterna under nästa val.
76-åringen kommer ställa upp som kandidat för demokraterna under nästa val.

Förra veckan meddelade den före detta vicepresidenten Joe Biden att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. USA:s valprocess skiljer sig en hel del från det svenska systemet. Läget förklarar hur en person går från presidentkandidat till president i USA.

Presidentvalet i USA går av stapeln vart fjärde år och brukar infalla på jämna årtal. Senaste valet var 2016 och därför är nästa 2020. För att kunna bli presidentkandidat måste en person var född i USA, minst 35 år gammal och måste ha bott i landet i minst 14 år. Om dessa kriterier är uppfyllda kan en person alltså kandidera för att bli president. Först inom det egna partiet och sedan i det större valet.

Det går att dela upp det amerikanska valet i fyra steg:

Foto: Matilda Ringqvist

Valdagen

På valdagen går amerikanarna till röststationer för att lägga sin röst på föredragen kandidat. Valsystemet är designat på det sättet att kandidaten med flest röster inte alltid är den som vinner.

I USA använder de en process som kallas för elektorskollegiet. Kollegiet har blivit valda av folket och har som uppgift att välja presidenten. Det finns totalt 538 elektorer, och en president behöver få minst 270 stycken av dessa röster för att vinna. Antalet elektorer beror på hur många platser en stat har i kongressen. Kalifornien har till exempel 55 platser i kongressen vilket betyder att de har lika många elektorsröster. Representanterna brukar i de flesta fall rösta såsom majoriteten i staten, de som de representerar, har gjort.

Valdagen tar plats i november men elektorskollegiet träffas inte förrän i december. I januari följande år räknar kongressen rösterna från kollegiet.

Till skillnad från länder med proportionellt röstningssystem kan alltså en kandidat med färre röster men med fler elektorer vinna valet. Vilket hände under valet 2016 när Donald Trump vann över Hillary Clinton.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget