Kokainkungen utlämnad till USA

Kokainkungen och ledaren för drogkartellen Clan del Golfo har blivit utlämnad till USA. Där kommer han ställas inför rätta efter att han misstänks ha smugglat 73 ton kokain till landet.

Utlämning av Dairo Antonio Úsaga, alias Ontonio. Foto: Colombian presidential press office via AP

Dairo Antonio Úsuga, även känd som “Otoniel”, kommer ställas inför rätta i USA. Detta efter att han blev gripen i oktober förra året i en jätteräd inne i den Colombianska djungeln.

Otoniel kommer ställas inför rätta i USA som anklagar honom för att ha smugglat 73 ton kokain till landet mellan 2003 och 2012.

Dairo Antonio Úsaga tog över Clan Del Golfo 2009 tillsammans med sin bror Juan De Dios Úsaga, även känd som “Giovanni”. Brodern blev dödad av polisen 2012 och efter det var Otoniel ensam ledare. Likt Pablo escobar, en ökänd ledare för Medellín kartellen, satt Otoniel utegångsförbud i delar av landet efter broderns död. Han såg till att inga kunde gå ut och företag var tvungna att hålla stängt vilket gjorde Otoniel känd i hela Colombia.

Otoniel kommer även att ställas inför rätta i Colombia enligt president Duque, och menar på att när han avtjänat straffet i USA så kommer han bestraffas i Colombia för brotten begådda där.

Utlämningen skedde onsdag eftermiddag från en militärflygplats.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget