Knivattacken på flickan – psykisk ohälsa tros ligga bakom

Det var i början av mars som en flicka vid lunchtid, i centrala Göteborg, blev allvarligt skadad efter att ha attackerats med kniv. En ny undersökning pekar på att den misstänkte mannen med stor sannolikhet haft en allvarlig psykisk störning vid dådet.

Mannen väntas genomgå ytterligare rättspsykiatriska undersökningar.
Mannen väntas genomgå ytterligare rättspsykiatriska undersökningar.

Mormor grep in

Den andra mars blev en flicka i tioårsåldern attackerad med kniv i Brunnsparken, centrala Göteborg. Flickan, som uppges ha varit på besök från Nederländerna, blev allvarligt skadad. Flickans mormor, som försökte skydda henne, blev lindrigt skadad.

Den misstänkte mannen hade ingen relation till offret, och nu kommer det uppgifter från den paragraf 7-undersökning som gjorts på honom. Uppgifterna menar att det finns stor sannolikhet att han både vid dådet, och under utredningen lidit av en allvarlig psykisk störning.

24 avsnitt i belastningsregistret

Mannen minns ingenting av dådet, och rättsmedicinalverket ser skäl till ”rättspsykiatrisk undersökning för ställningstagande i frågan om fängelseförbud”. En personutredning har också genomförts, där det framkommer att mannen varit sjukskriven för psykisk ohälsa och lever på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.

Mannen förekommer i 24 avsnitt i belastningsregistret under perioden där de flesta innebär stöld, rån och narkotikabrott. Kniven, som användes vid dådet, misstänks mannen ha stulit från en affär vid parken.

Det var “rådiga personer i allmänheten” som grep mannen på plats – senare kunde polisen ta över. Flickan fördes till sjukhus och hennes läge bedömdes snabbt ha stabiliserats, säger polisen till SVT Nyheter Göteborg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget