Knäckt kryptering har lett till 2000 år i fängelse

Information hämtad från de krypterade apparna Encrochatt, Sky och Amon har lett till 128 fällande domar på sammanlagt 1927 år i fängelset. Det visar en ny sammanställning gjord av polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Genrebild hackare
Genrebild hackare

Att komma åt kommunikationen mellan kriminella på krypterade appar har varit av stor vikt för att komma åt ledande personer i den gängkriminella miljön, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande. Ny teknik och internationell samverkan lyfts fram som faktorer till att grovt kriminella kunnat dömas via teknisk bevisning från krypterade appar.

I pressmeddelandet från Polismyndigheten beskriver rikspolischef Anders Thornberg polisens arbete för att komma åt grova brottsligheten.

- Polismyndigheten står inför stora utmaningar tillsammans med andra myndigheter och aktörer, i arbetet med att vända utvecklingen, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Stockholm uppges vara den stad med flest kriminella nätverk och flest utsatta områden. Förstärkning av resurser till polisregion Stockholm, förbättrad teknik och internationell samverkan är några av de åtgärder polisen arbetar med för att stoppa den grova brottsligheten, enligt Polismyndighetens pressmeddelande.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget