Klimatdemonstrationer i London

Fastkedjade aktivister demonstrerar för miljön.
Fastkedjade aktivister demonstrerar för miljön.

I London pågår just nu klimatdemonstrationer med syfte att stänga ner staden. Protesterna arrangeras av nätverket Extinction Rebellion som hotar blockera tunnelbanan.

Sedan i måndags har miljöaktivister demonstrerat på Londons gator. Många har låst fast sig själva i fordon och i varandra. Nästan 300 personer har nu gripits för störande av allmän ordning.

"Vi förväntar oss att demonstrationerna kommer att fortsätta under veckan", skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi har ingen avsikt att lämna förrän regeringen lyssnar på oss. Många av oss är villiga att offra vår frihet för den här frågan, säger nätverkets talesperson James Fox.

Bland de gripna finns tre män och två kvinnor som misstänks för skadegörelse vid oljebolagets Shells kontor. Där har fönster krossats och graffiti sprejats på väggarna.

Klimataktivister blockerar delar av stadskärnan.
Klimataktivister blockerar delar av stadskärnan.

Lamslår kollektivtrafiken

Enligt polisen har trafiken på 55 busslinjer ställts in och omkring en halv miljon resenärer har påverkats. Om tunnelbanan dessutom skulle blockeras kommer långt fler resenärer att påverkas.

"Att ge sig på kommunaltrafik på det här sättet kommer bara att orsaka skada för alla oss som vill ta itu med klimatförändringen", vädjar stadens borgmästare, Sadiq Khan, i ett uttalande till demonstranterna.

Även i andra europeiska städer har demonstrationer genomförts. Bland annat i Stockholm där ett hundratal klimataktivister från Extinction Rebellion blockerade riksdagen på måndagen genom att spela döda.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget