Kidnappning och skjutning i Stockholm

Under tisdagsnatten blev en man kidnappad och hittades med skottskador. Två män är gripna kan stå inför långa fängelsestraff.

Polisavspärrningen efter våldsdåden söder om Stockholm
Polisavspärrningen efter våldsdåden söder om Stockholm

Kidnappad och beskjuten. Så såg tisdagskvällen ut för en man i Salem, söder om Stockholm. Mannen är i 20-årsåldern och har inga livshotande skador, men har förts till sjukhus. Den dramatiska händelsen tog slut vid klockan fem imorse, när två män blev gripna.

Det heter inte kidnappning

Kidnappning är ett brott som egentligen kallas människorov. Det är just människorov som två män nu är gripna för, och synnerligen grov misshandel och grovt vapenbrott. Synnerligen grov misshandel innebär att det inte bara var några smällar som utbyttes. För att misshandeln ska nå en så hög grad måste offret ha gjort sig illa så mycket att det blir bestående skador, enligt Brottsoffermyndigheten. Det kan också vara att personen som attackerade var tillräckligt hänsynslös att graden blir högre.

Straffrabatten kan hjälpa gärningsmännen

Grovt vapenbrott är något som regeringen länge velat höja straffen för, eftersom det skulle träffa den organiserade brottsligheten mer. Sammanlagt skulle de två gärningsmännen kunna dömas till högst 4 år, högst 10 år och högst 18 år för de tre punkter de är åtalade för. Men det finns en hake. I Sverige har vi straffrabatt, vilket betyder att en åtalad person ofta får ett lägre straff än vad deras sammanlagda brott borde ge. Till exempel kanske de två gärningsmännen enbart avtjänar straffet för människorov, som troligen blir högst. Detta är något som tidigare varit omdebatterat i regeringen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget