Kemikalieinspektionen skärper reglerna för e-vätskor

En man fyller sin e-cigarett med dödskallemärkt vätska.
En man fyller sin e-cigarett med dödskallemärkt vätska.

Vid halvårsskiftet gäller nya regler. Försäljare av e-vätskor måste snart ansöka om tillstånd från länsstyrelsen.

I ett beslut som Kemikalieinspektionen tagit ska alla företag i Sverige som ansvarar för försäljning av dödskallemärkta vätskor till e-cigaretter efter den 1 juli i år ansöka om ett särskilt tillstånd hos Länsstyrelsen.

Beslutet omfattar alla återförsäljare av vätskorna, oavsett om det är fysiska butiker eller nätbutiker.

Anledningen är att de flesta e-vätskor har höga nikotinnivåer som i sin tur kan vara mycket giftiga. Syftet med de nya föreskrifterna är att förbättra säkerheten och kontrollen över försäljningen av farliga kemiska produkter.

Att sälja vätskorna utan tillstånd kan leda till en brottsutredning. Vätskor med låg nikotinhalt som inte är dödskallemärkta omfattas däremot inte av beslutet.

För tre år sedan gjorde Kemikalieinspektionen en inspektion av 19 återförsäljare som sålde vätskor till e-cigaretter, i syfte att säkerställa att rätt etiketter fanns på e-cigaretters förpackningar. Myndigheten konstaterade att 15 av företagen inte höll sig till reglerna, varav många inte ens kände till dem.

— Det finns många olika regelverk för e-vätskor som gäller parallellt. Vid tillsynsprojektet 2019 kontrollerade Kemikalieinspektionen om vätskor till e-cigaretter hade rätt faromärkning och om förpackningen uppfyllde reglerna. Vi kommer att fortsätta att informera för att göra det tydligt vilka regler som gäller för den som säljer e-vätskor, säger Susanna Norrthon Risberg till TT.

TT

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget