Kärnvapenanläggning i Nordkorea förstörd

Testanläggningen för kärnvapen i Punggye-ri i norra Nordkorea.
Testanläggningen för kärnvapen i Punggye-ri i norra Nordkorea.

Nordkorea ska nu ha sprängt kärnvapenanläggningen i Punggye-ri. Fortfarande råder oenighet om anläggningens betydelse.

Den kärnvapenanläggning som Nordkorea lovade att förstöra någon gång mellan onsdag och fredag ska nu vara sprängd enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkorea säger att det är en gest av välvilja inför det planerade toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

En av de runt tjugo journalister som var inbjudna att bevittna sprängningen, Tom Cheshire, skriver på Sky news att de fick vandra upp i bergen och bevittna detonationen från ungefär femhundra meters håll.

"De räknade ner - tre, två, ett. Det var en enorm explosion, du kunde känna det. En observationsstuga gjord i trä sprängdes i småbitar. Damm kom emot oss, värmen kom emot oss. Det var extremt högljutt."

Cheshire beskriver hela situationen som spektakulär.

Eftersom inga utomstående tekniska experter fick närvara så får journalisterna på plats lita på att Nordkorea har gjort det dom sagt. Ben Tracy, journalist på tv-kanalen CBS rapporterar att de fick gå fram och titta på sprängladdningarna innan de fördes till åskådarplatser. Efter sprängningen fick journalisterna gå fram igen och bekräfta detonationen.

Bedömare är oeniga kring betydelsen av sprängningen. Skeptiker menar att anläggningen inte längre gick att använda och att det dessutom skulle vara enkelt att bygga upp den igen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget