Kameror ska upprätthålla slöjtvånget

Trots motstånd vägrar den iranska regeringen att avskaffa slöjtvånget. Nu installeras övervakningskameror för att identifiera de kvinnor som trotsar reglerna.

–Att bedriva könsapartheid är inte ett hållbart sätt att bedriva ett land, säger Tötterman Andorff.

Kvinna som rättar till sin slöja i Teheran.
Kvinna som rättar till sin slöja i Teheran.

Iranska myndigheter installerar kameror på offentliga platser för att identifiera kvinnor som trotsar slöjförbudet. Kvinnorna som identifieras kommer få ett varnande sms men även grövre påföljder som böter och fängelse väntar.

Pågående revolution

Demonstrationer och massprotester har pågått i lran efter att 22-åriga Masha Zhina Amini avled efter att iranska moralpolisen gripit henne då hon inte burit sin slöja korrekt.

Motståndet mot mullaregimen har fortsatt sedan dess. Många kvinnor har låtit bli att bära slöja och trotsat regeln om att inte bära åtsittande kläder.

Inte en ovanlig åtgärd

Petra Tötterman Andorff är generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna som arbetar för att stötta kvinnor i krigs- och konfliktsituationer.

Hon är inte chockerad över den iranska regimens agerande.

– Det är inte förvånande. Den sortens mod och agerande som vi just nu bevittnar bland kvinnor och flickor i Iran bemöts ofta med väldigt starka reaktioner från auktoritära regimer.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna.
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna.

Kan det stoppa motståndet?

Tötterman Andorff tror att en konsekvens av övervakningen blir att vissa kvinnor behöver tänka till en extra gång om man inte skyler sig. Framförallt då böterna kan påverka kvinnornas familjer ekonomiskt, samtidigt lyfter hon den starka motståndskraften i landet.

– Frågan är om detta är tillräckligt allvarligt för att stoppa den här feministiska revolutionen. Det har varit en otrolig kamp och engagemang med en sån genuin vilja till förändring. Det känns inte som att det kommer sluta här.

Hon uppmanar det internationella samfundet som FN och EU att fortsätta pressa den iranska regimen.

– Att bedriva könsapartheid mot halva sin befolkning som den iranska regimen gör är inte ett hållbart sätt att bedriva ett land.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget