Att diskutera miljöfrågor över en fika, kanske det svenskaste av allt, är en utmanande uppgift enligt hållbarhetsforskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholms universitet.
- Vanligtvis är reaktionen ”ska ni förbjuda kaffe också?” vilket inte är vår avsikt. Men konsekvenserna av klimatförändringarna kan tvinga oss att minska konsumtionen om vi inte ställer om vad vi fikar, säger Anne Charlotte Bunge.
Efter rött kött är kaffe det livsmedel som orsakar näst mest växthusgasutsläpp per kilo råvara. Men det krävs många koppar kaffe för att nå samma volym som en biff. Huvudsakligen beror miljöpåverkan från både kaffe och kakao på förlusten av biologisk mångfald då artrika regnskogar avverkas för att ge plats åt odlingarna. Kaffet tillhör ett av svenskarnas livsmedel som har allra störst negativ påverkan på artrikedom.
”Effekterna ignoreras ”
Anne Charlotte Bunge påpekar att kaffets och chokladens miljökonsekvenser sällan uppmärksammas idag. Hon berättar att det är en verklighet som vi ofta ignorerar, troligtvis på grund av vårt fokus på andra frågor.
Att vara medveten om de utmaningar som klimatförändringar, skadedjur och avskogning utgör för kaffeproduktionen är avgörande om vi vill fortsätta att njuta av kaffe i framtiden. Genom att fokusera på hållbarhet och samarbete kan vi arbeta för att säkra kaffets fortsatta tillgång och kvalitet. Både producenter och konsumenter har en viktig roll att spela i att minska kaffets miljöpåverkan och säkerställa den långsiktiga hållbarheten.
En stor andel av kaffebuskarna är redan hotade av klimatförändringar, skadedjur och avskogning, enligt en ny rapport från Fairtrade Sverige.
Till år 2050 beräknas den globala produktionen av arabica-kaffe minska med 45 procent och robusta-kaffe med 24 procent, enligt forskning från Stockholm Environment Institute.
- Vi i Sverige, som är storkonsumenter av kaffe, måste visa att vi tar ansvar för en mer hållbar fikakultur, säger Anne Charlotte Bunge.
Vaskar dyr dryck
Enligt Anne Charlotte Bunge handlar det bland annat om att konsumera certifierat kaffe och kakao. Får odlarna bättre betalt kan de investera i klimatanpassning och fortsätta leverera råvaror.
Men, det kanske allra viktigaste när det gäller den heta svarta drycken är att sluta vaska. Svenskarna slänger drygt 84 000 ton kaffe och te om året, enligt Naturvårdsverket. Det är åtta kilo per person.
- Man kokar en hel kanna och slänger det som blir över, trots att kaffe är så dyrt. Hotell, restauranger och offentliga sektorn slänger nog mest men vi alla behöver ta mer ansvar för att minska kaffesvinnet, säger Anne Charlotte Bunge.