Julian Assange gripen i London

Julian Assange har gripits utanför Ecuadors ambassad i London, uppger nyhetsbyrån Reuters. Han är misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor i Sverige 2010.

Julian Assange på balkongen av Ecuadors ambassad. Maj 2017
Julian Assange på balkongen av Ecuadors ambassad. Maj 2017

Efter ett antal turer i Storbritanniens rättssystem så beslutade landets domstol 2012 att Assange skulle lämnas ut till Sverige. Sverige har utlämningsavtal med USA dit Assange fruktar att han blir utlämnad efter sitt engagemang i Wikileaks.

Med detta på huvudet så flydde Assange till Ecuadors ambassad där han beviljades politisk asyl 2012. Då ambassaden är Ecuadoriansk mark så kan inte polisen gripa honom när han befinner sig där. Han har varit i ambassaden fram tills nu när han gripits av Londonpolisen.

Wikileaks har nyligen påstått att Ecuador har velat kasta ut honom och landet har tidigare dementerat uppgifterna om att några sådana planer existerat. Man passade dock på att utfärda en mängd kritik mot Wikileaksgrundaren och påstod att Assange har läckt privata uppgifter om president Moreno.

I maj 2017 så lade överåklagare Marianne Ny ner utredningen och hävde häktningen mot Assange. Huruvida denna kommer återupptas är oklart men Elisabeth Massi Fritz som företräder den kvinna som anmält Assange hoppas på att utredningen kommer återupptas.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget