Journalister fängslade i Burma - ska inte släppas

I Sverige är yttrande- och tryckfrihet en självklarhet.
I Sverige är yttrande- och tryckfrihet en självklarhet.

I många länder lever journalister farligt. Två brittiska journalister är fängslade i Burma och det finns inga planer på att släppa dem fria.

De två brittiska journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo sitter i fängelse i Burma och nu har burmesisk domstol bestämt att de inte kommer att släppas fria. Reportrarna var i Burma för att undersöka massaker i en av landets delstater i december 2017. Det de anklagas för är "brott mot Burmas sekretesslagar”.

I Sverige har vi yttrande- och tryckfrihetsgrundlagar, som innebär att vem som helst har rätt att yttra sig om vad som helst, med ett fåtal undantag. Media uppmuntras att granska makterna i samhället och journalistiken ses som en del av vår demokrati. Alla länder har det inte så.

Därför fängslas journalister varje år för att de söker reda på sanningen. 2011 spenderade två svenska reportrar 438 dagar i fångenskap i Etiopien. De undersökte hur jakten på olja drabbade folket i en av landets regioner. I december 2016 satt 348 journalister fängslade runt om i världen och 2017 var det 326.

Om Wa Lone och Kyaw Soe Oo blir frisläppta i framtiden återstår att se men de inte är ensamma i sin kamp mot rättvisan. Länder världen över kämpar för att deras frihet.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget