Johan vill dela glädjen – möjliggjorde skatepark

För åtta år sedan när Johan Henriks var 15 år lämnade han in ett medborgarförslag till kommunen i Rättvik. Nu står skateparken klar.

– Det var absolut värt det, allt slit, det känns helt fantastiskt.

Johan Henriks, 24, vid skateparken i Rättvik.
Johan Henriks, 24, vid skateparken i Rättvik.

Ordet demokrati betyder folkstyre. Vi som medborgare har rätt att påverka och tycka till, exempelvis genom val. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att uppnå förändring eller få sin röst hörd. De under 18 år som inte får rösta kan påverka på andra sätt. Man kan göra som Johan Henriks gjorde när han var 15 år och lämna in ett medborgarförslag till kommunen. Läget har pratat med Johan Henriks och han berättar om hur man kan uppnå förändring och hur han fick till en skatepark.

Behovet av en skatepark

Allt började med att Johan Henriks började skejta och insåg behovet av en skatepark i Rättvik. Han skrev 2013 ett brev till kommunen med motiveringar till varför en sådan behövde byggas. Han fick en inbjudan att få sitta med på kommunfullmäktigemöte där han fick argumentera för sin sak. Han förklarade att nyttan var stor.

– Ungdomar som kanske inte platsar i den organiserade idrotten, precis som jag, behöver en plats där man kan utöva sitt intresse.

När Johan Henriks hade talat klart röstade politikerna. Förslaget godkändes.

– Där och då trodde jag att det skulle byggas en skatepark direkt, men det visade sig vara betydligt mycket mer jobb än så.

De skötte all planering själva

Det har varit kämpigt och Johan Henriks och hans kompisar har fått driva projektet helt själva. De startade en förening, Hela Rättvik rullar, och med hjälp av ett gäng vuxna eldsjälar kom arbetet i gång. De kollade med företag som bygger skateparker vad det skulle kosta och sökte pengar från olika fonder och sponsorer. De har gjort det mesta arbetet bakom skateparken medan kommunen tagit besluten exempelvis om de får använda marken. För att finansiera parken har de fått pengar från Allmänna arvsfonden, lokala mindre företag och privatpersoner. Kommunen gick inte in med pengar förrän våren 2021. Johan Henriks tycker att det tog för lång tid innan de valde att stötta ekonomiskt.

– Nyttan är ju stor för hela kommunen, både för turismen och för barnfamiljer som flyttar hit. Ungdomar ska kunna röra sig utan att det ska behöva kosta dem någonting. Vi tjänar ju inga pengar på skateparken utan den är öppen för alla. Det är som en stor lekpark för både stora och små.

Till slut blev parken klar

Skateparken blev klar den 3 september 2021 och engagemanget har varit stort. Johan Henriks tycker det är kul att se den vid liv. Föreningen har sedan några år tillbaka en skateskola där Johan Henriks är tränare. De hann ha tre tillfällen förra året och nu är planen att köra i gång igen i april, snön måste bara försvinna först.

Skateparken i Rättvik.
Skateparken i Rättvik.

– Projektet var från början mer egoistiskt, jag ville ha en skatepark för att jag ville åka skateboard. Det blev sedan till något större och jag vill kunna ge andra det jag inte hade när jag var mindre, glädjen och friheten som jag upplever med skateboard.

Nu är Johan Henriks 24 år och det tog åtta år och sju månader från att han skickade in medborgarförslaget till att parken blev verklighet. Det var värt allt slit.

– Flera gånger har jag varit nära på att ge upp. Även fast det har tagit lång tid så är det absolut värt det nu i efterhand, allt slit, det känns helt fantastiskt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget