Jobben ökar – på lång och kort sikt

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar hur arbetsmarknaden står emot lågkonjunkturen.

Ungas möjligheter till jobb ser ljusa ut – om du har gått gymnasiet.

– Att utbildning är viktigt ser vi tydligt när vi ser på utvecklingen över tid, säger Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen

Jobbannonser ökar och arbetslösheten minskar, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
Jobbannonser ökar och arbetslösheten minskar, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten sjunkit med 0,6 procentenheter det senaste året – från 7 till 6,4 procent. Senaste månaden har 6000 personer som varit skrivna som arbetslösa fått jobb – antalet arbetslösa ligger nu på 335 000.

Det finns även fler jobb att söka. Antalet jobbannonser på Arbetsförmedlingen har ökat med 16 000 det senaste året och ligger nu på 224 000.

Förvånande

Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen, menar att det är förvånande. Trots att konjunkturen sjunker så har arbetsmarknaden gått upp. Dock finns det osäkerheter i framtiden, där vi inte kan veta hur inflationen kommer se ut framöver, menar han.

Personal med erfarenhet är efterfrågat, och folk med yrkesvana vill arbetsgivarna ha kvar, eftersom de är svåra att ersätta.

– Det har varit en insikt i spåren av pandemin, där delar av arbetsmarknaden tvärstannade. Som restaurangbranschen, där man har varit väldigt benägna att återrekrytera, säger han.

Marcus Löwing är analytiker på Arbetsförmedlingen.
Marcus Löwing är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Utbildning viktigt

De jobben som finns är dock inte för alla. Majoriteten av de lediga jobben har krav på att man ska ha klarat i alla fall gymnasiet. Det är vad han beskriver som en “kunskapsintensiv arbetsmarknad”, där det är en hög andel av jobben som ställer krav på utbildning.

– Att utbildning är viktigt ser vi tydligt när vi ser på utvecklingen över tid, säger han.

Vad gäller framtiden tror Marcus att det ser positivt ut på lång sikt. Sverige har en åldrande befolkning, där folk i en arbetande ålder minskar jämfört med andelen som pensionerar sig. Den digitala kunskap som unga sitter på kommer också att bli mer och mer efterfrågad med ökade krav i nya som gamla jobb.

– Den aktiva arbetskraften, i aktiva åldrar, kommer inte att öka i samma utsträckning som de äldre kommer att göra, avslutar han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget