Jättebrand förstörde marknad mitt i huvudstad

En brand som rasade i en jättelik marknad i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh, är nu under kontroll. Marknaden gick inte att rädda utan jämnades med marken.

Branden i Bongo Bazar sedd från luften.
Branden i Bongo Bazar sedd från luften.

Tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, spred sig en tjock, svart rök över Dhakas äldsta kvarter: elden var lös i jättemarknaden Bongo Bazar. Branden, som hade brutit ut i gryningen, spred sig snart till andra mindre marknader och byggnader i området.

I Bongo Bazars 3 000 butiker, bland överblivna plagg från Bangladeshs många textilfabriker, försökte handlarna förgäves rädda sina ägodelar undan den härjande elden. På marknaden såldes kläder från västerländska märken billigt, kläder som inte höll tillräckligt hög kvalitet för att exporteras. Inför ögonen på 600 brandmän, och hundratals åskådare på en närbelägen vägbro, gick dessa kläder upp i rök.

Elva skadade – enorm förstörelse

Bangladesh är ett muslimskt land, och om bara några veckor infaller id al-fitr, slutet på den muslimska fastemånaden Ramadan. En företagare verksam på Bongo Bazar berättar att han inför landets största religiösa högtid hade lånat 1,5 miljoner taka (motsvarande 148 000 svenska kronor) att köpa kläder för.

– Jag har förlorat allt, säger han.

Efter sex timmar lyckades man få branden under kontroll. Åtminstone elva personer skadades, enligt lokal polis. Fem av de skadade var brandmän. Enligt uppgifter är hela jättemarknaden nu så gott som utplånad.

Bristande säkerhetsrutiner

Brist på säkerhetsåtgärder och undermålig branddisciplin gör att det är vanligt med större eldsvådor i Bangladesh. Så sent som i mars rasade en enorm brand i Cox's Bazar, världens största flyktingläger. Sommaren 2022 dog åtminstone 49 personer i en brand i ett lager i hamnstaden Chittagong, enligt BBC. Och året innan dog åtminstone 52 personer i en eldsvåda i en fabrik utanför Dhaka, uppger AP.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget