Järvabadet öppet för säsongen

Sommaren står runt hörnet och med den kommer sol och bad. I måndags öppnade Järvabadet i Stockholm upp sitt utomhusbad, en anläggning som betyder mycket för boende i området.

Michelael Tekleab och Kisanet Kiros är båda utbildade simlärare och livräddare och trivs bra med jobbet på Järvabadet.
Michelael Tekleab och Kisanet Kiros är båda utbildade simlärare och livräddare och trivs bra med jobbet på Järvabadet.

Michelael Tekleab är 24 år och bor i Täby. Han är utbildad simlärare och livräddare och gör nu sin tredje sommar på Järvabadet. Under vinterhalvåret håller han till på Husbybadet. Arbetsuppgifterna på båda baden är till stor del de samma. Hjälpa till på simskolan, bevaka poolområdet och sitta i receptionen. Många som kommer till Järvabadet känner Michelael igen från Husbybadet, men det kommer även en hel del nya besökare.

– Det är kul att träffa nya människor, men det bästa med jobbet är kollegorna som har blivit som familj, säger han.

Kisanet Kiros är 27 år och bor i Husby. Hon har jobbat på badhusen i Stockholm stad i sex år och tycker att hon alltid ställs inför nya utmaningar som får henne att växa i sin arbetsroll.

– Man vill vara en del av förändringen här i Järva, till att människor vill röra på sig mer, säger hon.

De båda har saknat solen och ser fram emot sommaren på Järvabadet.

– Lyxigt att kunna sola samtidigt som man jobbar, tycker Kisanet.

Bassängen är uppvärmd till 27 grader och några få var på plats på öppningsdagen för att simma.
Bassängen är uppvärmd till 27 grader och några få var på plats på öppningsdagen för att simma.

Sedan 1970-talet har ett utomhusbad varit ett stort önskemål från Järvaborna. Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta var de enda stadsdelarna i Stockholm som varken hade tillgång till strand- eller bassängbad.

Järvabadet invigdes den 12 juni 2020, och öppnade upp mitt i brinnande pandemi. Sommaren som kommer blir den första utan coronarestriktioner, men det kommer att finnas ett maxantal på 600 besökare åt gången av säkerhetsskäl.

Här jobbar säsongsanställda tillsammans med feriejobbare, som sökt sommarjobb via kommunen. Badet har blivit en populär arbetsplats för ungdomar och många hör av sig till kommunen för att önska om att få jobba där nästa sommar igen.

Eric Dos Santos, enhetschef i Stockholm stad.
Eric Dos Santos, enhetschef i Stockholm stad.

Eric Dos Santos är enhetschef i Stockholm stad och har jobbat på Idrottsförvaltningen sedan 1998. Han har varit med sedan start i planeringen av Järvabadet, som drog igång två år innan det första grävtaget.

– Vårt stora mål med Järvabadet var att det skulle vara ett familjebad. Det tycker jag att vi har lyckats väldigt bra med. Familjer som kanske aldrig har varit och badat tillsammans förut, får nu den möjligheten, säger han.

Prisade för sin tillgänglighet

I februari i år tog Järvabadet hem S:t Julianpriset i kategorin Fysisk tillgänglighet. Priset delas ut av Stockholms stad för att belöna arbete som görs för att inkludera människor med funktionsnedsättning i samhället. Eric Dos Santos ser priset som ett kvitto på att Järvabadet är tillgängligt för alla. Sitter du i permobil, i rullstol eller har någon typ av synnedsättning ska det inte hindra dig från att bada.

– Det var ett väldigt fint pris att få, inte bara för Järvabadet utan för hela Järvaområdet. Nu har vi fått nya ögon på oss från folk som inte varit i de här områdena förut, som nu vill komma hit. Det är häftigt!

Vill öka vattenvanan

Tillsammans med utbildningsförvaltningen satsar Stockholm stad på simning för barn som går i förskoleklass. Under de kommande veckorna kommer runt 870 barn att få träna upp sin vattenvana. Skolorna har märkt att många barn i lågstadiet inte är simkunniga, och därför gör staden den här satsningen tidigare i åldrarna.

– Vi gjorde den här satsningen förra året och i julas och det mottogs väldigt väl av alla, säger Eric Dos Santos.

Han berättar även att idrottslärare i området har sett stor skillnad på barnens vattenvana när de kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Elever i alla åldrar är mer vana vid vatten när de fått chansen att träna på att simma och vara i vatten. Järvabadet har bidragit till gemenskap, bättre simkunnighet och större vattenvana i alla åldrar.

– Sedan vi öppnade har vi bara hört positiva röster från besökare och personal, säger Eric Dos Santos.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget