Japans kejsare Akihito abdikerar

Kejsar Akihito har en speciell dräkt vid ceremonin.
Kejsar Akihito har en speciell dräkt vid ceremonin.

På tisdagsmorgonen svensk tid blev det officiellt. Japans statschef och kejsare Akihito ska abdikera från tronen. Vid 10-tiden idag påbörjades ceremonin för abdikationen, där Akihito för sista gången som kejsare höll tal. Han blir den första japanska kejsaren på nästan 200 år som av eget val lämnar tronen.

Kejsaren som idag är 85 år gammal var redan 2016 ute i ett tv-sänt framträdande där han pratade om sin sviktande hälsa som gjorde det svårt att utföra alla kejserliga uppgifter. Tronen ska från och med första maj tas över av kejsarens son, 59-åriga Naruhito. Detta innebär även att Japans tideräkning börjar om i och med att en ny kejsare tillträder. Det finns dock en risk att landets datorer kraschar på grund av tidsändringen, något som oroar den japanska befolkningen.

Akihito var den 125:e kejsaren av Japan, och var känd i Japan för att vara en väldigt modern kejsare. Han gifte sig redan 1959 med Michiko Shoda, en vanlig person utan adlig bakgrund. Detta var första gången en kejsare gjorde detta. Han har jobbat mycket under sina år på tronen för att komma nära befolkningen. Han åkte personligen och hälsade på de drabbade efter kärnkraftsolyckan vid Fukushima 2011 och har även pratat öppet om sin prostatacancer.

Akihito var känd för att ha ett stort intresse för Sverige, framför allt svensk forskning. Han besökte Sverige redan 1953 och träffade dåvarande kungen Gustaf VI Adolf för att diskutera kungens resor till Japan. Akihito återvände sedan till Sverige 1985 för att besöka Carl von Linnés sommarbostad utanför Uppsala. Han återvände en tredje gång till Sverige år 2000 då han bland annat höll tal på Handelshögskolan i Stockholm. Sju år senare återvände kejsaren ännu en gång för att fira Linnés 300-årsdag.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget