”Jag vill helst läsa om nöje och skvaller…”

Julia Walentowicz, 16 år, kollar på nyhetsflödet i mobilen.

Ett nytt massexperiment visar att tonåringars nyhetsflöden domineras av traditionella nyheter som politik, ekonomi och brott. Men speglar det vad ungdomar egentligen vill läsa om?

Resultatet av forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som gjorts i samarbete med Uppsala universitet, visar att unga i första hand läser och delar klassiska nyheter från etablerade medier.

– Det var lite förvånande att ungdomar mest tar del av klassiska nyheter och att informationen inte kommer från konstiga propagandasajter, säger Thomas Nygren till TT, en av forskarna vid Uppsala universitet som står bakom projektet.

Missvisande resultat?

I experimentet fick eleverna lära sig att källkritiskt granska nyheterna. Resultatet visar att nyheter från etablerade medier generellt uppfattas som mest trovärdiga.

Enligt forskarna möter tjejer mer hårt vinklade och icke trovärdiga nyheter. Anledningen till detta är att killar tittar mer på sportnyheter, som oftast är trovärdiga, medan tjejer har mer av kultur och nöje i sina flöden. Forskarna från Uppsala universitet beskriver att nyheter om livsstil, kost och hälsa har lägst trovärdighet. Men många etablerade nyhetssajter har en underflik som heter ”Kultur” där tjejer ofta tar del av nyheter som de gillar.

Källkritiskt förhållningssätt

- Jag, likt mina vänner, är inte så insatta av politik. Jag tror att resultatet av experimentet är missvisande eftersom på de traditionella nyhetssajterna kommer klassiska nyheter upp först i flödet. Jag gillar att läsa om mode, damidrott och etiska dilemman. Jag har inte uppfattat att dessa nyheter innehåller mer opålitlig information än andra underflikar, säger Hanna Stokki, 15 år (som inte deltagit i experimentet), till Läget.

Även Julia Walentowicz, 16 år, som lärt sig att ha ett källkritiskt förhållningssätt till nyheter tar sällan del av de klassiska nyheterna:

- Jag vill helst läsa om nöje och skvaller. Oftast är det jag läser sant.

Filterbubblor

Genom att gå direkt till etablerade nyhetssajter undviker ungdomarna att fångas i så kallade filterbubblor, tror Thomas Nygren.

– Det finns ett problem med att hamna i åsiktskorridorer där alla människor tycker lika. Då blir det ett avstånd mellan olika korridorer där människor inte hör någon annans åsikt. Där kan etablerade nyhetsmedier fungera som en brygga genom att föra fram saklig och balanserad information, säger han.

Men vissa ungdomar som Läget pratat med, som inte deltagit i experimentet, intresseras inte alls av klassiska nyheter och tycker det är dåligt att just dessa dominerar nyhetsflödet.

– Det känns som att media väjer vad vi ska läsa. Jag gillar att läsa om sport- och fotbollsnyheter eftersom det intresserar mig, säger Philip Kobga, 17 år.

Karl Inde delar Philips åsikter om de klassiska nyheterna och tycker även han att det som intresserar individen ska dominera ens nyhetsflöde.

”Jag brinner för sport och för den stora frågan i livet, vilket lag är bäst i north London?” säger Karl Inde, 17 år.

Trots att resultatet av experimentet visade att de klassiska nyheterna läs och delas i större utsträckning än förväntat av unga, tycker de ungdomar som vi pratat med att det är missvisande eftersom nyhetsflödet inte domineras av det som individen egentligen efterfrågar.

I slutrapporten ingår svar från drygt 2 600 gymnasieelever. Eftersom skolor själva anmälde sig till undersökningen är resultatet inte helt säkerställt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...