”Jag brukade ofta ha tråkigt efter skolan”

Foto: Jonatan Pinheiro Diamant

”Kontakten” i Gottsunda Centrum har öppet tre dagar varje vecka. Unga och gamla kommer då för att studera, spela musik, äta mat och mycket annat. Läget hälsade på en tisdag för att se hur kvällen var.

Stadsdelen Gottsunda i Uppsala anses vara en av de farligaste i staden. Ofta rapporteras det om gängbråk, bilbränder och stenkastning. På Kontakten, som ligger i ett hörn av den nybyggda gallerian i Gottsunda Centrum, märks däremot inga sådana problem. Redan när jag precis fått på mig skoskydden innanför dörren ser jag en grupp personer som sitter vid ett stort bord. Här och i många andra rum på Kontakten lär sig hundratals barn och vuxna nya saker varje tisdag, onsdag och torsdag.

I ett hörn på nedervåningen håller Viktor Carlfors till. Där sitter han varje tisdag och tar emot alla barn och vuxna som vill komma och spela schack.

− Jag har jobbat här sedan augusti förra året. Jag har också varit tränare för schackgrupper på andra ställen tidigare och nu är jag här för att folk ska kunna komma hit och ha trevligt och jag har ingen vanlig schackträning även om vi har lite problemlösning ibland. Sedan lär sig folk nya saker också, men framför allt ska det vara roligt att vara här.

En som kommer till kontakten för att spela schack varje tisdag är Ida. Hon har schack som ämne i skolan och fick höra att hon kunde träna mer på Kontakten. Ida berättar att hon lärt sig mer om ”bindningar, dubbelhot och bondestrukturer” sedan hon började komma hit i höstas.

− Jag var lite blyg första gången jag kom hit när det var så många andra här, men det är väldigt roligt.

Vilka är det som brukar komma hit och spela med dig?

− Det är både äldre personer och personer i min ålder.

Brukar du göra något annat när du är här?

− Nej jag spelar bara schack, men min storasyster är här och hjälper till med läxor.

Viktor och Ida ses vid schackbrädet varje tisdag. Här är de också med Joel och Joels pappa.
Viktor och Ida ses vid schackbrädet varje tisdag. Här är de också med Joel och Joels pappa.

Läxläsning, som Viktor ägnar sig åt de andra dagarna, är Kontaktens största fokus och de flesta som jobbar på stället gör det för att hjälpa de som kommer dit med sina läxor. Ändå är schacket bara en av många aktiviteter som finns utöver läxstödet.

− Har man tur får man höra när de spelar musik här bakom, berättar Viktor och pekar mot ”let the music in”-rummet. Just den här kvällen spelas ingen musik, men Amanda och Bnar sitter i rummet intill och pluggar.

− Jag brukade ofta ha tråkigt efter skolan, men min granne berättade att man kunde komma hit, säger Bnar.

Bnar kom till kontakten en gång och märkte att det var roligt. Då tog hon med sig sin kompis Amanda som nu följer med nästan varje dag efter skolan.

− Vi brukar vara i designlabbet, säger Amanda.

Vad gör man där?

− Olika sorters pyssel som till exempel dockor och papier-maché. Men ibland pluggar vi också. Vi går i olika klasser men har alltid samma läxor i engelska, så då kan vi hjälpa varandra.

Amanda och Bnar.
Amanda och Bnar.

Kontakten drivs av Studiefrämjandet, en organisation som precis som namnet avslöjar vill hjälpa till med studier. Och vad är då Kontakten? Den som organiserar verksamheten i Gottsunda är John Nealis och han beskriver stället som ett föreningshus som tar emot alla som vill komma.

− Folk kommer hit för att göra alla typer av läxor berättar han.

I vilka åldrar är de som kommer hit?

− Människor i alla åldrar och alla kön från hela världen, många barn och många kvinnor.

Vilka är det som jobbar här?

− De som jag anställt. Många kommer från ”Platsbanken”, som Arbetsförmedlingen driver, säger John.

”Människor från hela världen kommer hit”, säger John Nealis.
”Människor från hela världen kommer hit”, säger John Nealis.

En annan person som jobbar på stället är Joakim Paronen. Hans uppgift är att vara på ”Fritidsbanken” och ta emot ”innebandyklubbor, skor och allt möjligt”. Vem som helst kan komma och lämna in sina fridtidsprylar och även låna saker.

− Det har varit mycket skridskor, skidor och sånt men nu borde det bli mer sommargrejer när folk börjar fatta att det finns här också, säger Joakim.

Joakim tycker Kontakten är ett roligt ställe att vara på.

− Man träffar många intressanta människor och det är kul att kunna hjälpa till när det är många som kanske inte har råd att köpa sådana här grejer. Det är bra att främja friluftsliv också.

Joakim Paronen tror att folk börjar komma för att låna sommargrejer snart.
Joakim Paronen tror att folk börjar komma för att låna sommargrejer snart.

Rundvandringen på Kontakten slutar till sist på övervåningen där köket finns. Maten kostar 40 kronor och det är den lätt värd, berättar Viktor.

– Ännu en vegetarian, utbrister en av de som lagat när jag säger att jag inte äter kött. Men den orientaliska mat som en vegetarian får är det heller inget fel på märker jag när jag sätter mig med Viktor och några av de som har läxläsningspaus för kvällsmat.

Viktor beskriver stämningen på stället som väldigt välkomnande och tycker att Kontakten blivit lite som en familj.

− Jag minns hur jag var lite nervös första dagarna jag var här, men personalen är supertrevlig. Sedan uppskattar de flesta som behöver hjälp också när det kommer hit fler som kan hjälpa dem.

Vissa personer menar ibland att skattepengar inte borde gå till att driva ett ställe som Kontakten när de skulle kunna användas till att ta itu med andra problem som finns i Gottsunda, men Viktor tycker att det är väl investerade pengar.

− Det är skattepengar som verkligen kommer till nytta. Ofta går pengar till att stoppa brottslingar, men det vi gör är mer långsiktigt. Utbildning och social integration är ju saker som bekämpar brottsligheten indirekt, säger Viktor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget