Irland utropar klimatkris – hyllas av Greta

Det var på torsdagskvällen som Irland godkände ett tillägg och därmed utropar ett krisläge för klimatet. Greta Thunberg hyllar initiativet på Twitter.

– Goda nyheter från Irland! Vilka är på tur?

Irland blir andra landet i världen som utropar krisläge för klimatet, något som hyllas av Greta Thunberg.
Irland blir andra landet i världen som utropar krisläge för klimatet, något som hyllas av Greta Thunberg.

– Historiskt.

Det kallar Eamon Ryan, initiativtagare bakom tillägget och partiledare för De gröna. Eamon Ryan har tidigare suttit som energiminister i den Irländska regeringen från 2007-2011.

Det var den första maj i år som det brittiska parlamentet blev först i världen med att utropa ett krisläge för klimatet. Beslutet har mest setts som en symbolisk åtgärd, men som ett viktigt steg för att tillsammans arbeta för att förbättra den biologiska mångfalden.

Foto: TT

Nu har även Irland utropat krisläge för klimatet, 9 dagar efter det brittiska parlamentet.

Det var sent på torsdagskvällen som tillägget godkändes i en parlamentsrapport och Irland blev därmed andra landet i världen som utropat en klimatkris. De irländska parlamentet uppmanas nu utreda hur regeringen kan förbättra arbetet kring miljöfrågor.

Ett initiativ som uppmärksammas hemma i Sverige. Greta Thunberg hyllar initiativet från den irländska regeringen på Twitter. Greta är inne på sin 38e vecka av sin skolstrejk utanför riksdagen i Stockholm

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget