Internationella Mensdagen: kvinnors situation är på #Blodigtallvar

I det här fotot från 2012 piskar en nepalesisk kvinna sig själv med blad från Aghada-plantan i Bagmatifloden under Rishi Panchami - en dag då hinduiska kvinnor genomför ritualer för att tvätta bort synder de begått under perioden de haft mens. En period som anses oren. (AP Photo/Niranjan Shrestha, File) Källa: TT

Idag, den 28 maj, är det Internationella Mensdagen. Dagen finns till för att uppmärksamma varje kvinnas rätt att sköta sin mens på ett hygieniskt och värdigt sätt. Någonting som många idag är fråntagna på grund av fördomar, fattigdom och tabun.

I Sverige firas Internationella Mensdagen bland annat med eventet Mensmingel som anordnas av Plan International, WaterAid och Unicef samt med hashtaggen #blodigtallvar. Detta för att uppmärksamma att mensen fortfarande medför förödande konsekvenser för tjejer och kvinnor runt om i världen.

Varje dag hindras miljontals tjejer att gå till skolan under mensen, på grund av tabun och trakasserier kopplade till den och på grund av bristen på toaletter för att kunna byta mensskydd. Var tredje kvinna i världen saknar tillgång till en trygg toalett och i Nepals Sindhuli-distrikt finns det bara en skoltoalett per 170 tjejer.

Den första mensen innebär en ökad risk att giftas bort för unga kvinnor. I Nepal finns det en tradition att kvinnor under menstruation tvingas bo ensamma i hyddor utan elektricitet eller värme ( sk. Chhaupadis ) för att de anses orena.

Men utvecklingen går framåt. Chhaupadis förbjöds enligt nepalesisk lag 2017 och arbetet mot fördomar och tabun kring mens fortsätter hela tiden.

Mahdhu Thapa, som är programchef vid organisationen UMN i Nepal berättar i en intervju till Globalportalen.org om hur negativa attityder gentemot mens kan ändras genom samtal och genom att även involvera män i jämställdhetsarbetet.

– En sak som jag lärt mig under åren är att om man inte ger utrymme och lyssnar in både män och kvinnor och ger dem en plattform att delta eller få samma möjlighet, så kan vi bara förvandla en grupp och inte den andre. Om du utelämnar männen, även om de kanske är förövarna i fallet, så förlorar vi bara. Då kan vi aldrig få dem att reflektera över problemet eller utveckla ett nytt sätt att tänka, säger Madhu Thapa till globalportalen.org .

I projektet han har varit med och bedrivit, har samtal kring mens och tabun kring detta hållits i separata grupper: för män, för kvinnor, för religiösa, för politiska ledare och för barn. Samtalen verkar ha fått effekt.

– Vi hade 140 kvinnor med i samtalen. 44 procent av dem har nu övergett menshyddorna och bor i sina hem under tiden de har mens. Men de får fortfarande inte vara i köket eller laga mat under tiden de har mens, säger Madhu Thapa.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...